Домакинствата в Европа предприемат мерки за намаляване на употребата на електроенергия заради притесненията, че високите цени ще се запазят и след края на зимата, пише Bloomberg.

Сметките за ток на Стария континент растат с безпрецедентна скорост и домакинствата ще платят средно с 54 процента повече отколкото преди две години, сочат данни на Bank of America. Битовите потребители консумират около четвърт от общата енергия в Европейския съюз.

Поскъпването движи търсенето на соларни панели и изолационни материали.

Покривните соларни системи "ще запишат значителен ръст в Европа", прогнозира Фегард Виик Фолсет, Rystad Energy. "Потенциалът за намаляване на сметките за електроенергия с този тип инсталации изведнъж изглежда много по-атрактивен" заради по-високите цени, посочва той.

През 2021 г. Франция отчита най-голям интерес — новите инсталации на соларни системи растат четирикратно, според Rystad. Германия обаче остава начело по обем, добавяйки 1 600 мегавата капацитет. Растежът се основава на продължава от няколко години тенденция.

В някои държави правителствата вече раздават помощи. Благодарение на еврофондовете Испания и Италия обещаха €3,4 млрд. и €12 млрд. съответно, за да подобрят енергийната ефективност на домовете до 2026 г. Германия и Франция също обехаща мултимилиардни пакети до 2023 г. В България се заговори за връщане на програмата за саниране.

Според германският доставчик на соларни решения Zolar, чиито продажби се удвояват през 2021 г., обичайната покривна система носи печалба от €27 хил. за потребителите за 25-годишен период.

Използването на нови технологии за намаляване на сметките за електричество и отопление се различава в отделните страни. Във Великобритания, където жилищата са по-стари от тези в която и да е държава в ЕС, подобряването на изолацията е най-голямото предизвикателство.

За европейските домакинства, които имат достатъчно средства и стимул, за да направят подобренията, ефектът върху сметките идва мигновено. Но ще отнеме години подобрената изолация и соларните панели да окажат значително влияние върху търсенето на електроенергия.