Финансовото образование на подрастващите е съществено важно за тяхното развитие. Първите стъпки в това приключение са задача на родителите, което обаче носи своите предизвикателства. Поради това за втора поредна година от Банка ДСК организират "Национална финансиада 2020", която има за цел да повиши финансовата грамотност на младите българи.

Отговор на въпроса защо финансовото образование е необходимо за младите дава независимият финансов консултант Стойне Василев. Той предлага и добри съвети за това кои подходи са най-сполучливи при подрастващите.

"Способността да управляваме умно парите си е едно от най-важните умения на 21-ви век. Не случайно има много изследвания, които недвусмислено показват, че има пряка връзка между благосъстоянието на един човек и неговата финансова интелигентност", казва Василев. По думите му в стремежа си да осигурят по-добро бъдеще на децата, много от родителите се фокусират върху изучаването на чужд език или природни науки, но забравят, че децата ще трябва всеки ден да боравят с пари и това ще определи до голяма степен бъдещето им.

Според Василев днес децата от малка възраст започват да разбират силата на парите. Той дава пример с дъщеря си, която е осъзнала, че без левче, пластмасовите кончета на въртележката в парка не се движат.

"В ранните детски години най-важно е да даваме личен пример на децата и да им обясняваме как ние самите управляваме парите си."

Една от най-добрите стратегии, които Вaсилев споделя, е да възпитаваме у децата правото на избор и лична отговорност. И това далеч не е толкова трудно, колкото си го представяме. Специалистът предлага на около 3-годишна възраст да започнем да даваме на децата си малки суми пари, с които те да разполагат сами.

"Когато дъщеря ми стана на 3 години започнахме да даваме по един лев на ден джобни пари, като тя решаваше какво да си купи с тях. Разбира се, имаше и списък със "забранени неща". По този начин децата започват да вземат решения сами и ако нещо не им харесва, те се учат да понасят отговорността за покупките си.

Експертът споделя и че лошите решения или покупки също са изключително важни, защото на следващия ден детето ще вложи повече мисъл в избора си.

"Аз смятам, че темата за парите не трябва да е табу и още от съвсем малка дъщеря ни участва в семейния съвет, на който правихме важните финансови решения като дали и каква кола да си купим, къде да ходим на почивка, дали да си сменим дивана в хола и подобни. Също така, винаги когато пазаруваме със съпругата ми, ние не изключваме дъщеря си - тя е с нас и ние и обясняваме защо избираме да купим дадена стока, а не друга. Така формираме потребителското ѝ поведение, което ще има важна роля в нейния живот", казва още Василев.

Снимка 436668

Източник: iStock

Друга много важна тема, която задължително трябва да бъде възпитавана у децата на семейно ниво, е спестяването. Това също е добре да стане на ранна възраст. "Когато стана на 5 години, разказахме на дъщеря ни за спестяването и че може да си купи нещо по-голямо, ако си задели парите за една или две седмици. След като закупи първата си кукла сама, дъщеря ни се почувства много горда с това и разказва на всички как сама си я е купила", казва Василев, допълвайки, че това допълнително стимулира спестяването у децата. А когато децата се научат да четат, съветът на експерта е да им даваме книжки, в които с много картинки се разказва за парите - какви са били те в миналото, какво е кредит, какво е лихва, как работи икономиката и много други.

"Никога не е късно да започнем да образоваме финансово децата ни и колкото по-рано започнем, толкова по-добре."

Попитахме Стойне Василев и какви са правилните стратегии за финансово възпитание у младите.

"Англичаните казват, че няма смисъл да възпитаваме децата - те така или иначе ще правят като нас, затова нека възпитаваме себе си. Това е и моят съвет - преди да образоваме финансово децата си, нека повишим нашата финансова грамотност. Вече има много книги, курсове и материали за управление на парите. След това вече трябва да даваме личен пример - да им разказваме как избираме стоките в магазина, колко спестяваме от всяка заплата, в какво инвестираме и други. Ако запалим искрата в тях, те сами ще си намерят информация по тази тема."

Според експерта българите често грешат, когато става въпрос за финансова грамотност сред подрастващите. По думите му характерно за българите е да създават грешни ментални нагласи в децата си с изрази като "парите не растат по дърветата", "парите са зло", "не можем да си позволим това", "тази играчка е глупост" и други. "По този начин определяме отношението на децата ни към парите и обикновено то е негативно", допълва той. Съветът му тук е да питаме децата как те възнамеряват да си купят скъпата стока, която желаят, създавайки у тях допълнителна финансова предвидливост.

"Никога няма да забравя първия заем на дъщеря ми. Казах ѝ, че мога да ѝ дам назаем 20 лева и да си купи нещо СЕГА, но следващите две седмици ще ми дава джобните си всеки ден. Веднага се съгласи, защото се фокусира върху играчката, а не върху всекидневните вноски. Това бяха най-дългите две седмици в живота ѝ, тя всеки ден питаше кога ще се издължи, за да има пак джобни", споделя още Василев.

След като възпитаме децата си на финансова грамотност в ранна възраст, трябва да се замислим и за надграждането на тези знания и практики. Чудесна възможност за това е "Националната финансиада 2020" на Банка ДСК. Тази година предстои да се проведе второто издание на социално отговорната програма на банката, целяща именно да повиши финансовата грамотност на младите българи.

Снимка 470901

Източник: Банка ДСК

Форумът отново ще се проведе под формата на състезания между отбори от ученици и родители, които ще премерят знания и сили първо онлайн, а след това и по време на финалното събитие на живо, в което участие ще вземат най-добрите 12 отбора.

От тази година финансовата институция включва още една възрастова група от ученици, участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи - 14-16 и 17-19 години.

Тази година Финансиадата има и друго нововъведение - отборите няма да се състезават за спечелването не на една, а на общо 6 стипендии от Банка ДСК - по 3 във всяка възрастова група. Победителите ще вземат най-голямата стипендия, която е в размер на 3 000 лева. За отборите, заели втора позиция, ще се полагат по 1 500 лева, а отборите на трето място ще получат по 750 лева.

Всеки, който иска да се запише в "Националната финансиада", може да го направи до 31 март включително на finansiada.bg. Записването минава през онлайн тест с 20 въпроса на финансова, банкова и икономическа тематика, който определя финалистите.

Отбор Da Vinci от София е големият победител в "Национална финансиада"

Отбор Da Vinci от София е големият победител в "Национална финансиада"

Жанет и Стоян Таблови спечелиха стипендия в размер на 3 000 лв. от Банка ДСК

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на сайта за лични финанси SmartMoney.bg, автор на най-продаваната бизнес книга в България за 2018 и 2019 година "Умни пари", както и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Стойне има над 17 години професионален опит в български и международни финансови компании.