Според проучване на производителя на бои и строителни решения Ограхим 23% от българите правят цялостен ремонт, докато 77% се задоволяват с частичен.

Най-често извършвани ремонтни дейности през последните 2 години са: боядистване на стени, смяна на дограма, смяна на плочки и лепене на тапети. Боядисването в повечето случаи се комбинира с поне още една дейност - смяна на плочки или смяна на дограма.

Очакванията за средно изхарчените средства за ремонта обикновено са по-ниски (средно 1427лв), отколкото реално се изразходват в процеса ( средно 2330лв.). 180 лв. е средно изхарчената сума за боя, като боядисаната площ при ремонта е средно 60.5кв.м.

По-голяма част от участниците (44%) са боядисали лично, една трета са използвали помощ от познат или роднина, а една трета майстор.

Основните типове потребители се делят на търсачи на практичност, търсачи на увереност и търсачи на признание.

За търсачите на практичност е характерно, че трудно избират продукти, всулшват се в препоръките на продавачите в магазина. Обикновено те боядисват с роднина или познат.

Търсачите на увереност от друга страна избират лесно и решават какво да купят сами. Боядисват също без чужда помощ.

Групата на търсещите признание също избира сравнително лесно, но се допитва до майстор за това какви материали да купи и ползва услугите на професионалист при ремонта.

Снимка 210195
Снимка 210196