Ръстът на брутната средна работна заплата ще продължи да се наблюдава в икономиката на България, посочи в интервю за money.bg главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Така през следващите две години тя наистина може да достигне размер от 1500 лв. месечно.

"Не виждам нещо да се промени при заплатите", каза Богданов. "Струва си да се отбележи, че при нашия пазар на труда и демография заплатите е по-слабо вероятно да намалеят, в сравнение с Гърция, Италия, Испания или Португалия."

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Вижте какво сочат проучванията

По думите на икономиста причината за това е, че средните разходи за труд в България са значително по-ниски, отколкото в развитите икономики от Европейския съюз, като докато у нас те са 5 евро на час, в Германия например са 33 евро на час. Поради тази причина, дори и икономиките в рамките на еврозоната да преминат през рецесия, е възможно тя да се отрази първо на заетостта у нас, а след това на възнагражденията за труд.

"Но тук те повлияят върху темпа на растеж, а няма да наблюдаваме понижаване на възнагражденията", каза Богданов. "Така вместо да растат с 9% годишно, заплатите може да започнат да растат с 3%. Мейнстрийм теорията ни казва, че не можем да имаме спад на заетостта и покачване на заплатите, но ние сме по-особен случай."

Икономистът припомни също, че включително и заради ниските разходи за труд, дори и по време на кризата от 2009 г. България е продължила да привлича чуждестранни инвестиции. "Това са стратегически проекти, при които компаниите избират подходяща дестинация, и смятам, че дори и да има рецесия в еврозоната, ние отново ще привличаме инвестиции."

Средната заплата в София надхвърли 1700 лева, в страната - 1200

Средната заплата в София надхвърли 1700 лева, в страната - 1200

В кой сектор са най-високите възнаграждения?

В резултат на това, според него е възможно да се сбъдне сценарият в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите през 2021 г. средното брутно възнаграждение в страната да достигне интервала от между 1400 и 1500 лв. на месец. Спрямо прогнозното му равнище за тази година от 1224 лв. на месец, това ще е ръст от около 18% в рамките на две години. Това е в унисон с нарастването на заплатите за последните две години, когато те се повишиха с 15%.

В бюджета за следващата година от Министерството на финансите залагат увеличаване на бюджета за педагогически заплати със 17% и за заплати в администрацията - с 10%. Същевременно е заложено и продължаващо увеличаване на минималната работна заплата, която през януари 2020 г. ще е в размер на 610 лв. (спрямо 560 лв. сега), а от януари 2021 г. - 650 лв. Прогнозата на ведомството е тя все пак да се задържи без промяна през 2022 г.

Защо идеята за минимална заплата от €750 е всъщност опасна за всички, особено за българите?

Защо идеята за минимална заплата от €750 е всъщност опасна за всички, особено за българите?

Мярката заплашва да унищожи пазара на труда в Европа