Финансите са тема, която заема съзнанието на почти всеки човек. Повечето от нас трябва да работят постоянно, за да издържат себе си и семейството си. И почти всеки мечтае да получи финансова свобода, но само малцина имат представа как да постигнат това.

Основното нещо, което трябва да разберете, е, че не е нужно да печелите прекомерно големи суми, за да получите финансова свобода. Много по-важно е как управлявате приходите си. Ако имате грешни финансови навици, тогава с увеличаване на доходите разходите ви ще се увеличат в същата пропорция, което ще ви държи в несигурно финансово състояние. И обратно, ако знаете как да управлявате парите, то дори и със скромна заплата, можете да постигнете финансова стабилност.

Ето 15 вечни истини за финансовата свобода:

1. Винаги харчете по-малко, отколкото печелите

Съсредоточете се върху спестяването на парите и инвестирането. Спрете да губите всяка последна стотинка за ненужни неща. Това е най-важният урок, който да ви помогне да постигнете финансова независимост.

2. Платете първо на себе си

Винаги първо плащайте на себе си, а след това разпределяйте останалите пари за сметки, за хранителни стоки, дрехи и други пера. Когато получите заплата, веднага отделете за себе си, спестете 5-15%.

3. Не разчитайте на вашата предпазливост - автоматизирайте

Никога не гледайте колко пари от вашата заплата влизат във вашата спестовна сметка. Автоматизирайте целия процес, така че дори да не мислите за това.

4. Никога не оставайте в дълг

Кредити, дългове - всички пари, върху които плащате лихва, трябва да бъдат върнати. Никога не влизайте в заеми, колкото и ужасна да изглежда ситуацията. До последно се опитайте да се справите сами. В краен случай потърсете помощ от роднини. Заемите и други заети средства могат да развалят финансовото ви състояние за години напред.

5. Подхождайте разумно към жилищния въпрос

Ипотеките не винаги са нещо лошо. Но изчислете силата си правилно. Най-добре е да вземете ипотека, когато имате поне 50% от първоначалната вноска. В други ситуации схемата за наем плюс инвестиция може да бъде много по-изгодна от ипотеката. Проучете този въпрос по-подробно.

6. Не вземайте назаем големи суми на приятели и семейство

В повечето случаи това води до усложняване на връзката. Ако някой ваш близък дойде при вас с молба да му заемете назаем голяма сума пари, по-добре си намерете учтиво оправдание за отказ.

7. Никога не инвестирайте в нещо, което не разбирате.

Това е съвет от Питър Линч, един от легендарните инвеститори. Стойте далеч от инвестициите, които не разбирате. Това важи особено за онези проекти, които обещават невероятна печалба. Винаги се запитайте: как компанията печели пари? Ако това не носи реална полза за хората, не създава никаква стойност, тогава как можете да разчитате на поне някаква капиталова печалба?

8. Инвестирайте в дългосрочен план

Повечето инвеститори се провалят поради нетърпението си. Те постоянно продават активите си, когато изглежда, че не дават желаните резултати. И като правило такива решения са безразсъдни.

Тайната за изграждане на богатство е проста: трябва да закупите надеждни активи и да ги държите дълго време.

Например, ако сте инвестирали $1000 в IPO на Amazon през 1997 г., сега този актив ще струва над $1 милион. Ако сте инвестирали същата сума в IPO на Apple в края на 80-те години, сега активът ще струва над $500 000.

Разбира се, предсказването на такъв успех не е лесно, но не е нужно. Изберете надеждни компании, инвестирайте в тях и наблюдавайте как капиталът ви расте.

9. Не се опитвайте да предсказвате момента за навлизане на пазара

Не можете да мамите системата. Едно проучване установи, че около 95% от търговците се провалят. Не се опитвайте да предсказвате подходящия момент, за да започнете да инвестирате. Просто започнете. В началните етапи можете да инвестирате не в отделни компании, а във ETF фондове например. Това ще ви помогне да разнообразите портфолиото си и да придобиете увереност, че в дългосрочен план най-вероятно няма да загубите парите си.

10. Никога не инвестирайте заети пари

Ако искате да инвестирате, в никакъв случай не вземайте заем за това. Пазарът е изключително непредсказуем. Също така избягвайте маржин търговията. Инвестирайте изключително със собствени пари.

11. Никога не залагайте всичко на зашеметяващ растеж

На всеки няколко години обществеността се взривява от някаква невероятна инвестиционна идея. По едно време - злато, в друг - dot-coms, наскоро имаше биткойн.

Не разчитайте на една инвестиция, която да ви направи богати. Не става по този начин. Може да знаете няколко примера за хора, които са забогатели по време на биткойн бума, например, но вижте хората, загубили всяка последна стотинка - има много повече такива. И рискът, като правило, не се изплаща.

12. След като станете богати, останете богати

Има много примери за успешни предприемачи, преминали през множество фалити и успели да възстановят богатството си. Звучи вдъхновяващо, но това е много труден път. Затова се опитайте да се придържате към различен сценарий: когато забогатеете, направете всичко възможно да останете богати. Продължавайте да се придържате към същите принципи, които ви направиха финансово успешни.

13. Никога не се отказвайте

Никога не се отказвайте от кариера, от инвестиции и предприемачество. Всички около вас могат да кажат, че няма да успеете - не ги слушайте. Всичките ви пари могат да отидат за плащания по заеми - всичко е наред, рано или късно ще изплатите всичките си дългове. Фондовият пазар може да се срине поради кризата - ако погледнете историята, финансовият пазар винаги се възстановява след кризи, основното е да можете да чакате.

14. Сложната лихва е чудо

Хората са убедени, че трябва да печелите много, за да създадете богатство. Но това не е така. Сложната лихва може да направи чудеса за вашите финанси.

Колкото по-рано започнете да спестявате и инвестирате, толкова по-бързо ще станете финансово свободни.

15. Откажете се от излишните малки разходи

Прегледайте всичките си навици и разберете колко пари ви отнемат. Ако сте търпеливи и дисциплинирани, можете да станете финансово независим човек, дори ако заплатата ви не надвишава много средната.