Над 100 милионера и милиардера поискаха в сряда правителствата по света да увеличат данъците за богатите, за да платят за мерките, с които подпомогнаха икономиката и работните места, както и за да намалят пропастта между бедни и богати, пише The Guardian.

Групата от 102 свръхбогати, които включват наследницата на империята Disney Абигейл Дисни, посочва, че настоящата данъчна система е направена в тяхна полза и трябва да бъде пренаписана, за да направи облагането по-честно за работещите и за да върне доверието в политиците.

"Като милионери знаем, че настоящата система не е честна", казват те в отворено писмо. "Повечето от нас могат да кажат, че докато светът премина през изключително тежък период през последните две години, нашето богатство се увеличи — и малко от нас могат да кажат честно, че плащаме достатъчно данъци".

В пандемията: състоянието на 10-те най-заможни расте с $1,3 млрд. дневно

В пандемията: състоянието на 10-те най-заможни расте с $1,3 млрд. дневно

Ако те загубят 99,99% от богатството си, все пак ще са по-богати от 99 процента от населението

"Патриотичните милионери", както групата се самооопределя, призова за въвеждането на постоянен данък върху богатството на най-заможните хора в света, с което да бъде намалено екстремното неравенство и да бъдат увеличени приходите в бюджетите за устойчиви и дългосрочни инвестиции в публични услуги като здравеопазването.

Изчисленията на групата показват, че годишен данък върху богатството на тези, които притежават повече от $5 млн., ще събере над $2,52 трлн. Което ще е достатъчно "да бъдат извадени 2,3 млрд. души от бедност; да бъдат произведени достатъчно ваксини за света и да бъде осигурено здравеопазване и социална защита за гражданите на държавите с ниски и средни доходи", които са около 3,6 млрд. души.

Предложението гласи, че тези с над $5 млн. трябва да платят 2 процента; при над $50 млн. данъкът расте до 3 процента; а за милиардерите в долари — 5 процента.