До края на този месец България ще подаде молба за влизане във валутно-курсовия механизъм, предхождащ приемането на еврото, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Изказването му идва след критични доклади от Европейската централната банка и Европейската комисия, според които страната ни далеч не е готова да приеме общата валута заради проблеми с ширещата се корупция, слаби институции и огромна административна тежест върху бизнеса. Критики има и по някои момент от законодателството, особено що се отнася до БНБ, но София ясно заяви, че те могат да бъдат бързо поправени.

Присъединяването към еврото насърчава растежа и реформите в България

Присъединяването към еврото насърчава растежа и реформите в България

Страната ни трябва да бъде приветствана, а не блокирана за еврозоната, смята управителят на БНБ Димитър Радев

"В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите - членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес", заяви Горанов.

И допълни: "Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света - ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства. Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти".

Приемането на еврото в България: митове и факти

Приемането на еврото в България: митове и факти

Обширен доклад на Института за пазарна икономика дава отговор на най-популярните въпроси