Българският парламент даде зелена светлина за възобновяване на строежа на изоставена атомна електроцентрала, която може да се превърне в един от най-големите енергийни проекти в Източна Европа от десетилетия, пише Bloomberg по повод падането на мораториума върху строителството на спорния АЕЦ "Белене".

След няколко часа на дебати в четвъртък депутатите одобриха изграждането на централата със 172 гласа "за", 14 "против" и двама въздържали се. Това решение вече отваря вратата правителството да стартира преговори с евентуални инвеститори.

По изчисленията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е възможно "Белене" да бъде готова в рамките на 7-8 години.

"България премахна ограничението върху строежа преди среща между китайските и източноевропейските лидери и инвеститори в София през юли, която е част от опитите на Китай да засили присъствието си в Европа", посочва медията.

"Росатом", China National Nuclear Corp. и базираната в Париж Framatome SA, чийто мажоритарен собственик е Electrivite de France SA, проявяват интерес към проекта, според българското енергийно министерство", се казва още в публикацията.

Bloomberg припомня, че изграждането на АЕЦ "Белене" има дълга история от началото на 90-те години насам, като на няколко пъти проектът е спиран и запчован отново. За последно той беше прекратен през 2012 година след спор с руската "Росатом" заради цената на централата, тогава изчислявана на 10 милиарда евро.

За връщане на "Белене" на дневен ред се заговори отново след проявен интерес от страна на китайски и руски инвеститори, подобно на проекта Paks в Унгария за 14 милиарда долара.

"Българската държавна НЕК изплати на "Росатом" 602 милиона евро за закупуването на оборудване, включително на два ядрени реактора, след арбитражен спор през 2016 година. Правителството ще участва в новия проект с активите, които вече притежава", се посочва още в публикацията.