Заглавията напоследък бяха недвусмислени: "Брекзит е реалност: Великобритания напусна Европейския съюз". Процесът по оттеглянето ще продължи и през 2020 г., като Великобритания и ЕС ще преговарят бъдещите си взаимоотношения, пише Райън Макмейкън.

Сега, когато Великобритания е извън ЕС, икономическата ситуация там е изненадващо спокойна. Това изненада тези, които вярваха на на медийните и икономически експерти, че икономиката на Обединеното кралство ще затъва с наближаването на Брекзит.

Притесненията около икономиката обаче не са големи, но със сигурност пазарите и компаниите трябва да се приспособяват към новата реалност.

Предсказанията за гибел

Противниците Брекзит и някои икономисти твърдяха, че не само евентуалното оттегляне ще бъде катастрофално за икономиката, но и пазарната несигурност би нанесла допълнителна несигурност на стопанството. 

Министерството на финансите на Великобритания пусна доклад през май 2016 г., в който се казва: "Гласуването за напускане би причинило дълбок икономически шок, създаващ нестабилност и несигурност, които биха се усложни от нелеките взаимозависими преговори." Основното заключение е, че: "ефектът от този шок би тласнал Обединеното кралство към рецесия и рязко покачване на безработицата".

Според доклада не е задължително тази икономическа катастрофа да доведе до изход от Съюза. Самото гласуване за напускането би довело до големи икономически проблеми.

Междувременно Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в свой доклад от април 2016 г. предсказа, че Брекзит би струвал на Великобритания повече от 3 хил. паунда на домакинство и би бил шок за икономиката на страната.

Но засега, въпреки създаваното напрежение около прогнозите, инвеститорите, предприемачите и потребителите изглежда не смятат, че Брекзит ще издигне толкова големи бариери пред икономиката на Великобритания. Инвеститорите не са изоставили възможностите за вложения във Великобритания, а предприемачите не очакват покачване на митата със страните от ЕС.

Транзакционните разходи и Брекзит

Твърдението, че Брекзит ще направи всички по-бедни се основава на идеята, че ще се увеличат т.нар. "транзакционни разходи" за британския бизнес, както и че ще се създадат трудности за свободното движение на стоки и работници.

Допускането беше, че след оттеглянето от ЕС правенето на бизнес във Великобритания би било доста по-трудно. Това е често срещан аргумент сред икономистите и политиците, които подкрепят оптимизирането на търговията и миграцията чрез международни споразумения.

Определено намаляването на транзакционните разходи е добро. Добре е и когато търговията се увеличава, а държавите са в състояние да се възползват от разделението на труда. Предимство е и когато потребителите и предприемачите са оставени сами да избират какви продукти желаят да купят и от къде.

Икономическа интеграция

Проблемът с икономическата интеграция често идва заради многото бюрокрация. Ралф Питърс от института "Хувър" определя ЕС като "бюрократично чудовище", което абсурдно се намесва в "структурите на ежедневието".

Регулациите, наложени на дребния бизнес и предприемачите, са особено вредни. Както Петър Чапман отбеляза в Politico, общата антипатия на ЕС към предприемачите е голямо препятствие за икономическото развитие.

От друга страна, тези, които очакват икономически предимства от Брекзит, могат да бъдат оптимисти. Търговските отношения на Обединеното кралство са глобални и не зависят само от благоприятни условия с ЕС. В много отношения членството на Великобритания  в Съюза ограничи търговията ѝ с външния свят. Освен това, ако предприемачи, данъкоплатци и потребители искат регулаторни облекчения,  вече ще имат по-голяма възможност да търсят промяна в Лондон, отколкото в Брюксел.

Икономистите не могат да предскажат бъдещето

Но дори ако икономиката на Обединеното кралство върви надолу, дали и колко от това ще се дължи на Брекзит? Циклите на покачване и спадове все още са реалност и могат да бъдат предизвикани от много фактори, не само от напускането на търговския блок.

Има нещо, което със сигурност знаем и то е, че "експертите", които прогнозираха незабавен икономически хаос след гласуването напускане, е малко вероятно с точност да предскажат каквито и да е ефекти от "Брекзит".

Настъпващите промени в политически и в международен план са толкова сложни, че всеки отговорен икономист трябва да признае, че не може знае със сигурност какво ще се случи.

В статия, озаглавена "Мисията невъзможна: изчисляване на икономическите разходи за Брекзит", Рох Дунин-Васович пише:"Всъщност оценката на разходите около бъдещо събитие е толкова лесна за предстакване, колкото прогнозите за времето за година. Финансистите знаят това по-добре от всеки. Като се има предвид, че не е имало предишно излизане на някоя от страните от Европейския съюз, изчисляването на пълните разходи няма да бъде възможно", пише той.