Великобритания има намерение да стане независим член на Световната търговска организация (СТО) след като страната напусне Европейския съюз, заяви в края на миналата седмица британският търговски министър Лиам Фокс, цитиран от вестник The Telegraph.

Според изданието Лиам Фокс ще използва свое изказване пред СТО във вторник (27-и септември), за да заяви, че Великобритания ще настоява да се превърне в независим члена на организацията и ще настоява да договори свое собствено споразумение извън общата търговска сделка в рамките на ЕС.

Ако Обединеното кралство се превърне в независим член на СТО, това ще означава, че страната ще напусне Европейския митнически съюз, посочва The Telegraph - нещо, което британските власти досега отказват да потвърдят.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън заяви през уикенда, че неговата страна има да свърши много работа преди да задейства официално процедурата по развод с Европейския съюз, но след като това стане факт, властите във Великобритания няма да позволят проточване на този процес.

Медиите цитират висши британски финансисти, които алармират за нарастващ политически импулс за т.нар. "hard Brexit", който ще ерозира бизнес доверието, ще доведе до напускане на корпорации и ще навреди на Лондонското сити.

Водещи банкери, които са провели разговори с министри от правителството, смятат, че премиерът Тереза Мей ще настоява при предстоящите преговори Великобритания да се откаже от единния пазар и от единния митнически съюз на ЕС, оправдавайки по този начин техните опасения за "hard Brexit" (тежък и пълен развод с ЕС).

Техните страхове за позовават именно на изказвания на британския търговски министър Лиам Фокс, че Великобритания вероятно ще напусне митническия съюз. От своя страна министър Дейвид Дейвис, отговарящ за Brexit, посочи, че е "малко вероятно" Великобритания да остане в единния европейски пазар.

Опасността от тежки и трудни преговори ще увеличи несигурността, ще намали доверието и ще накара бизнесът да задействат планове за напускане на Великобритания, посочи Джон Макфарлън, който е шеф на банката Barclays и на водещата лобистка групировка The City UK.

Три четвърти от британските компании обмислят да преместят дейността си извън Обединеното кралство, след като британците решиха да напуснат ЕС. Това показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата е направена сред 100 британски ръководители на компании, чиито приходи са между 100 милиона и 1 милиард лири. Повечето мениджъри са сигурни в перспективите за растеж, но 76 на сто обмислят да преместят централите си или дейността си извън Великобритания. 72 процента от главните изпълнителни директори са подкрепили оставането в ЕС, пише bnr.bg.