България ще бъде подложена на подновяване на контрола на ЕС по газопровода с Русия четири години след неуспеха на предишния му проект.

Европейската комисия няма да го подкрепи, ако газопроводът не отговаря на условията, тя ще "реагира в рамките на своите правомощия", ако България подкопае енергийната сигурност на ЕС, коментира пред EUobserver Марош Шефчович, зам.-председател на комисията, отговарящ за енергийната политика на ЕС.

Тръбопроводът от 484 километра в България ще изпрати руски газ в Европа, като се свърже с новия тръбопровод "Турски поток" в Турция. Русия изгражда тръбопровод за Германия - "Северен поток 2". Както тръбопроводите в Германия, така и в Турция заобикалят страни като Полша и Украйна, които в миналото са били в руската сфера на влияние.

Това прави района по-опасен, твърдят критици, като позволява на Москва да намали доставките там, като запази газта си, която тече на запад към Европа. Това се променя и в условията на геополитическо напрежение в района на Балтийско море и Черно море.

"Северен поток 2 и разширеният тръбопровод "Турски поток" се стремят да задълбочат зависимостта на ЕС от Русия. Това не са търговски проекти, те са политически инструменти ... и руската държава използва енергия за принудителни политически цели", предупреждава американски дипломат. 

Снимка 394838

Източник: Европейска комисия

Дежа вю?

Предишният проект на Русия, още по-амбициозният газопровод "Южен поток", беше да се превозва газ директно от Русия в България. Но Москва го изостави през 2014 г., когато Европейската комисия обяви, че се нарушават законите за единния пазар.

България, където депутатите одобриха проект за връзка с "Турски поток" на 30 ноември, все още не са предоставили на Шефкович подробности за своя план. Енергийните и външни министерства отказват да коментират пред EUobserver.

Ако тръбопроводът на България ще продава руски газ на ЕС в нов търговски хъб с друга международна газ, това "развитие е приветствано", обяснява Шефкович. Но ако просто "транзитира" газ от "Турски поток" в държави от ЕС, като Австрия или Италия, тогава това не е така, допълва той.

"Ако се окаже, че проектът е прост транзитен тръбопровод, той не може да бъде част от проекта газов хъб Балакан и Комисията няма да го подкрепи, независимо дали минава през Гърция до Италия или през България-Сърбия-Унгария-Словакия Австрия", обяснява Шефкович пред медията.

"При такъв сценарий, "Турски поток" и неговият транзитен тръбопровод ще бъдат очевидно в конкуренция с други източници и маршрути на пристигане на газ в региона", коментира той.

Газов хъб Балкан

Комисията по-рано финансира проучване за осъществимост на идеята за Балкански газов хъб. Хъбът във Варна, на брега на Черно море, може да търгува с газ от "Турския поток", както и с два газопровода, подкрепяни от ЕС за Азербайджан и Израел - Южния газов коридор и EastMed.

Може да търгува с течен природен газ от Катар или САЩ, което би създало "по-диверсифицирани и сигурни доставки" за Европа, коментира Шефкович.

"Комисията може да подкрепи един сценарий, при който газта от "Турски поток" може да се продава в газов хъб Балкан ... не просто транспортиран чрез транзитни тръбопроводи до западноевропейските центрове", отбеляза еврокомисарят, родом от Словакия.

"След като стане ясно как ще бъде организиран преноса през "Турски поток", Комисията ще реагира в рамките на своите правомощия", допълва той.

Задачата на Шефкович

България, най-бедната държава в ЕС, няма да получи пари от ЕС за изграждането на линията за връзка от 1,4 млрд. евро, ако не отговаря на условията, коментира той и допълва, че няма да получи и "регулаторна подкрепа" от ЕС.

"Комисията не вижда никаква разлика между турския поток и неговите транзитни тръбопроводи или северния поток и неговата връзка на сушата Eugal", добавя Шефкович. Eugal е немски тръбопровод с дължина 480 километра, който свързва "Северен поток 2" с централна Европа.

Новите руски тръбопроводи и връзките с ЕС трябва да започнат доставки през 2020 г. Комисията има закони за енергетиката и за обществените поръчки, които да следят връзки към ЕС по сушата.

Американските санкции

От своя страна САЩ заплашват да наложат глоби на фирми от ЕС, които подкрепят "Северен поток 2". Появява се напрежение и за "Турски поток". "Ние не коментираме бъдещи действия, които американското правителство може да предприеме, но ясно разбрахме къде стоим", коментира американският енергиен пратеник Франсис Фанън пред международни медии в конферентен разговор.

"Ние се противопоставяме на "Северен поток 2" и ние ще призовем всички страни да напуснат проекта", обясни той, като се позова на петте енергийни фирми в ЕС, които съфинансират газопровода.

"Като се има предвид агресията на Русия в последните дни, това е най-доброто време, за да откроим нашата дипломация по въпросите на трансатлантическата енергийна сигурност", обяснява Фанън.

Руска агресия

Франсис Фанън коментира след посещението си в Хърватия, Чехия, Унгария ислед като посети Близкия изток, за да популяризира тръбопровода EastMed от Израел.

Руските тръбопроводи ще допринесат Украйна да загуби по-голямата част от транзита си на газ за ЕС, нанасяйки и щети за милиарди, а нови доставчици, като Израел, ще бъдат блокирани от Европа, което е "само част от математиката" по отношение на търсенето и предлагането, обяснява Фанън.

"САЩ и Европа споделят западните ценности, но този вид търговия просто не е в съответствие с тези споделени ценности", коментира американският дипломат.