Най-големите икономики в Европа подготвят нови здравни мерки в опит да се справят с повишения брой заразени с коронавируса, предава Bloomberg.

В неделя Нидерландия влезе в локдаун, а няколко държави вече въведоха мерки срещу пътуващите от Великобритания. Тази седмица Европа е изправена пред критично важна седмица, в която ще бъдат взети решения за бъдещите мерки. Те идват насред новия, още по-заразен вариант омикрон. И в момент, в който някои държави като Германия и Австрия тъкмо успяха да поставят последните вълни под контрол.

Досега отделните държави предприемаха различен подход към зимната вълна, но повечето от тях подчертават важността от ваксиниране. Столиците се опасяват от повтаряне на британския сценарий, където общият брой заразени подскочи с 50 процента за седмица до рекордните 93 хил. души в петък.

Именно на Острова здравният министър отказа да изключи потенциални нови мерки преди Коледа, но пък заяви, че те ще трябва да бъдат гласувани от парламента — което означава, че депутатите трябва да бъдат събрани отново по време на почивката им.

Премиерът Борис Джонсън се опасява от бунт сред съпартийците си, след като миналата седмица 100 от консерваторите гласуваха срещу далеч по-меките мерки от тези, които се обсъждат в момента.

Според експерти Великобритания се нуждае от нови мерки, тъй като болничната система е претоварена.

Нидерландия вече направи своя ход: в неделя страната влезе в стриктен локдаун, в рамките на който са затвори и училищата, и нехранителните магазини. Мерките остават в сила поне до 14 януари.

Именно това е сценарий, който Германия иска да избегне. Страната се присъедини към Кипър и Франция, които въведоха по-строги мерки за идващите от Великобритания — те ще трябва да стоят 14 дни под карантина.

Берлин обмисля и задължителна ваксинация.

Самата Франция също въведе нови мерки, а обмисля и "зелен сертификат" за ваксинирани, който да дава достъп до барове, ресторанти и други.

Това вече се случва в някои региони на Испания, където правителството ще се събере в сряда, за да анализира ситуацията и да гласува нови мерки.

Ден по-късно среща на кабинета ще има и в Италия, където се обмисля задължителното носене на маска навън, скъсяването на валидността на сертификатите и възможността и ваксинираните да трябва да бъдат тествани преди достъпа до големи публични събития.

Швейцария пък изключва неваксинираните от ресторантите, музеите и фитнесите. И препоръча работа от вкъщи.

Съседна Австрия излезе от строгия локдаун заради празниците. Но след Нова година неваксинираните отново ще могат да излизат от вкъщи, само за да ходят на работа, да пазаруват и да се упражняват. Дневните случаи спаднаха с над 75 процента от пика им, а ваксинациите растат.

Полша пък нареди на училищата да преминат към онлайн обучение до 9 януари, а капацитетът в ресторантите, хотелите и кината бе намален. Дискотеките са затворени. Обмисля се и задължителна ваксинация на медицинските лица.