Европа трябва да инвестира 300 млрд. евро в своята телекомуникационна инфраструктура до 2025 г., ако иска да пусне супербързата 5G мрежа в 27-членния Европейски съюз, за да стимулира икономическия растеж и да използва потенциала на технологията. Това показват резултати от индустриално проучване, проведено от консултантска компания BCG, цитирани от The Economic Times. 

Проучването идва в момент, когато ЕС възлага особено големи надежди на 5G технологията да изведе съюза от предизвиканата от Covid-19 рецесия и да поеме водеща роля в интернет свързаните устройства.

"Все още са необходими 150 млрд. евро за постигане на сценарий с цялостна 5G мрежа в Европа, като ще са необходими допълнително и още 150 милиарда евро за завършване на надстройката на фиксираната инфраструктура до гигабитови скорости", се отбелязва в доклада.

Съдебна жалба забавя пускането на 5G в България

Съдебна жалба забавя пускането на 5G в България

Vivacom обжалва решението на КРС за разпределяне на честотите

В последно време внедряването на 5G мрежа в целия ЕС претърпя забавяне, главно заради пандемията, причинена от коронавируса. В допълнение към това, заради опасения в шпионаж и натист от САЩ, много европейски държави спряха да работят с китайския технологичен гигант Huawei. А той безспорно все още е един от индустриалните лидери в света.

Инвестицията на Huawei във Франция няма да ѝ спечели 5G договори

Инвестицията на Huawei във Франция няма да ѝ спечели 5G договори

Твърдата позиция на Париж остава

Закъсненията при търговете на честотна 5G лента, необходима на операторите, за да започнат да предлагат търговски 5G услуги, поради пренасочване на фокуса на правителствата към противодействие на пандемията, разочароваха телекомуникационната индустрия.

Проучването предлага няколко мерки, които правителствата и регулаторните органи могат да приложат за стимулирането на телекомуникационната индустрия.

"Една такава стъпка е въвеждането на нови модели на собственост, включващи доброволно споделяне на инфраструктура, което може да позволи по-бързо въвеждане, намалено цялостно въздействие върху околната среда и увеличен трансфер на знания между партньорите", се твърди в проучването.

Други предложения включват разхлабване на правилата, за да се даде възможност на доставчиците на телекомуникационни услуги да си сътрудничат и да инвестират съвместно, или да разделят изграждането на инфраструктурата от бизнеса с телекоми.

Проучването призовава на операторите да им бъде позволено да остойностят трафика на данни в своите мрежи, за да могат по този начин да наваксат конкуренти като Google, Facebook и Microsoft.