Технологичната Студена война, която е напът да избухне между САЩ и Китай, извади на бял свят неадекватните опити на Европа да ходи по тънкото дипломатическо въже между двете суперсили, пише Лайънел Лорън за Bloomberg.

Субербързите 5G мобилни мрежи са най-видимият пример. ЕС не иска да копира забраната на Доналд Тръмп, наложена срещу Huawei Technologies Co Ltd. (въпреки заплахата му да спре споделянето на разузнавателна информация с британците). Но Европа не може и да си затвори очите за заплахата за киберсигурността, идваща от Китай, както и за доказателствата за нечестните ѝ търговски практики. Лидерите на континента се опитват да намерят своя единна пътека. Това е окуражаваща амбиция, но до постигането ѝ има дълъг път.

Ще имаме по-добра представа за прогреса в края на юни, докато държавите членки ще трябва да са приключили първия етап от проекта за подсилване на сигурността на мобилните мрежи в региона. Целта е да бъдат създадени общи технически стандарти, които да идентифицират слабите места в тях. Европейският съюз се надява, че когато представи общ фронт, ще има властта да диктува правилата на търговията с 5G технология с Китай и ще избегне пълното изключване на Huawei.

За нещастие историята ни казва, че Европа обикновено е неспособна да предприеме такива общи действия. Желанието на отделните държави да споделят чувствителна информация за националната сигурност е ключово за проекта. Подобно желание обаче не сме виждали преди и не е ясно дали ще видим сега.

Няколко от контраразузнавателните служби в Европа - включително тези на Холандия, Чехия и Великобритания - вече отправиха предупреждения за Huawei. Но е трудно да изградим ясна представа за степента на заплахата, тъй като информацията е оскъдна.

Нежеланието за споделяне на разузнавателни данни и между държавите е от страх и къде може да попадне: Германия е една от няколкото държави, които се опасяват от потенциалното влияние на Русия в австрийските служби. В други случаи правителството не иска да споделя информация заради страх, че ще загуби контрол. Дори в случаи на криза, като например след терористична атака, службите обикновено не вярват на големите европейски институции.

Затова има и риск, че последната инициатива ще приключи по подобен начин като други проекти, които така и не се превърнаха в реалност.

Междувременно агенцията за киберсигурност на ЕС ще получи увеличение на бюджета и служителите, но чак сред четири години. А и сумата е далеч от впечатляваща - 23 милиона евро.

Разбира се, споделянето на информация няма да реши магически проблема. Мрежата "5 очи", в която участват Австралия, САЩ, Нова Зеландия, Канада и Великобритания, също е разтърсвана от несъгласие относно Huawei. И докато китайската компания някак успява да предлага отстъпки от до 60%, бизнес интересите ще имат силна значимост.

Ако страните от ЕС не намерят начин да си вярват една с друга, опитите им да водят независима политика по казуса изглеждат обречени.

Най-големият европейски телеком е открил "вратички" в оборудването на Huawei

Най-големият европейски телеком е открил "вратички" в оборудването на Huawei

Те са позволявали неоторизиран достъп до домашните мрежи и личните компютри на потребителите