Румънските власти готвят законопроект, който ще засегне печалбата на хората, които дават под наем места за настаняване през платформите Airbnb и Booking.

Целта на готвения нормативен акт е да бъде забранена рекламата на нерегистрирани и некласифицирани места за настаняване, съобщава местното издание Business Review.

В същото време законокпроектът предвижда облекчаване на условията и процедурата за получаване на разрешение за работа на местните туристически оператори.

В северната ни съседка вече някои експерти предупредиха, че готвените промени ще доведат до нарушаване на конкуренцията в сектора, като подкрепят големите туроператори и ограничават печалбата на малките предприемачи в сектора.

"Необходимостта от получаване на разрешение за регистрация и класификация от държавата представлява бариера пред бизнеса заедно с допълнителните данъци, които могат да бъдат наложени и да се плащат от джоба на потребителите на туристическите услуги", казва Кристиан Паун, който е професор по икономика в Академията за икономически науки в Букурещ.

По думите на други критици на законопроекта по този начин румънското правителство се опитва да намери нови източници на приходи, след като бюджетният дефицит продължава да расте.

В допълнение те посочват, че готвените мерки ще бъдат в подкрепа само на големите туристически компании в страната, като ще бъде ограничена дейността на малките собственици на места за настаняване, които предлагат по-ниски цени.