Иран твърди, че САЩ трябва да им изплатят 70 млрд. долара компенсация за загубени приходи от петрол поради американските санкции, като предпоставка за връщане на масата за преговори за ядрената сделка, предаде Oilrpice.

Камал Харази, председателят на Стратегическия съвет за външни отношения на Иран - орган, съветващ върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменеи - каза, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще трябва да ги плати иска да се върне към така наречената иранска ядрена сделка.

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна от ядрената сделка през 2018 г., като въведе санкции срещу иранската петролна, корабоплавателна и банкова индустрия и заплаши санкции всеки, който търгува с Иран. Водещи глобални компании, като френската петролна Total, побързаха да се оттеглят от енергийни проекти в Иран заради потенциални вторични санкции на САЩ за бизнес с Ислямска република.

Новоизбраният президент Байдън обеща да предложи на Иран път към дипломацията и връщане към ядрената сделка. Ако това се случи, има шанс строгите санкции на САЩ върху износа на ирански петрол да бъдат облекчени, което потенциално проправя пътя за около 2 милиона барела ирански износ на суров нефт, връщащи се на пазара.

Миналия месец иранските власти изглеждаха уверени, че могат да продадат до 2,3 милиона барела петрол през следващата година, която в страната започва през март 2021 г., според иранския бюджет.

Иран продължава да изнася петрол, макар и в много по-малки количества, въпреки кампанията за максимален натиск на САЩ и усилията му да сведе иранския износ на петрол до нула. Иран не докладва официално експортираните количества или производството и прибягва до различни изобретателни начини, за да скрие истинския произход на изнасяния нефт.