Китайският парламент ще гласува през март нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще забрани принудителния трансфер на технологии и незаконната "намеса" на правителство в чуждестранните бизнес практики, съобщава агенция Xinhua, цитирана от Reuters.

Графикът показва, че законът би могъл да бъде официално одобрен от парламента, който е под натиск, ускорявайки процес, обикновено отнемащ година или повече, тъй като Пекин бърза да отговори на исканията на Вашингтон, за да деескалира напражението от търговската им война.

Администрацията на Тръмп обвини Пекин в кражби на интелектуална собственост (ИС) и принудителни прехвърляния на ИС, като изиска промяна и заплаши с по-нататъшни мита, а Китай многократно опроверга тези обвинения.

Двете страни ще проведат двудневни разговори във Вашингтон, които започват в сряда. Те ще бъдат на най-високо равнище откакто американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин са договориха 90-дневното примирие в търговската си война през декември.

Решението за ускоряване на законодателния процес дойде след като постоянният комитет на Националния народен конгрес (НПК) свика специална двудневна сесия тази седмица, за да направи втори преглед на проекта. Първият проект на закона бе представен на 23 декември, като проектът беше предоставен на обществеността за коментар до 24 февруари.

Налице е "спешна необходимост" такъв закон да бъде приет, тъй като сегашното законодателство "едва ли може да настигне променящите се изисквания за изграждането на нова система на отворена икономика", казва министърът на правосъдието Фу Жънхуа, цитиран от Xinhua.

След като бъде приет, законът ще замени три съществуващи закона, които регулират съвместните предприятия и изцяло чуждестранните предприятия.

Последният проектозакон до голяма степен съответства на първия, който включва 39 и е члена с особено силен фокус върху защитата на интелектуалната собственост.

Новият закон също така предвижда санкции при несъобщаване на инвестиционна информация на съответните органи.

Не е ясно дали вторият законопроект ще бъде предоставен на обществеността за коментар, което може да удължи процеса.

Към октомври в Китай са регистрирани почти 950 000 фирми, финансирани от чужбина, което представлява инвестиции, надхвърлящи 2,1 трилиона долара, според Xinhua.