Китайските власти одобриха вноса на няколко генетично модифицирани култури с голямо значение за селското стопанство, съобщават световните агенции, като се позовават на агроминистерството в Пекин. Сред получилите зелена светлина са два сорта ГМО люцерна, които чакаха цяло десетилетие, за да стъпят на най-големия земеделски пазар в света.

Пекин действа внимателно с генетично модифицираните култури и, макар президентът Си Дзинпин официално да подкрепя технологията, все още не я прилага за по-значимите храни. Когато става дума за фуражи, западните биотехнологични компании се оплакват от забавяния, които според тях са по политически причини.

Светът няма да се справи с глада без ГМО за основни хранителни култури   

Светът няма да се справи с глада без ГМО за основни хранителни култури  

Твърдят учени

ГМО люцерната, която сега получи достъп до пазара, е устойчива на пестициди и в разработката ѝ е участвала компанията Monsanto. Сортовете отдавна се отглеждат в САЩ. Освен нея, Пекин позволи вноса и на устойчив сорт рапица, която ще се отглежда в Северна Америка и Австралия, както и разработена в Бразилия ГМО захарна тръстика и подобрен от BASF памук.

Регулаторите сертифицираха и безопасността на местни ГМО продукти - соя и царевица, които са по-устойчиви на насекоми и глифозат.