След изтеглянето на част от руските военни части от Сирия, редица анализатори си зададоха въпроса: колко е струвала на Москва намесата във военния конфликт, над 9-те хиляди бойни полети и бомбардировки. Появиха се мнения, че те се измерват с десетки милиарди долари.

Отговор на този въпрос даде вчера самият президент Владимир Путин.

Финансирането на операцията Сирия е било осъществено за сметка на възможностите на Министерството на отбраната и е струвало около 33 милиарда рубли (около 470-480 млн. долара – бел.ред.), заяви Путин по време на срещата с военнослужещите, взели участие в нея.

Президентът допълни, че тези средства са били заложени в бюджета на военното министерство за 2015 година за провеждане на учения и бойна подготовка. „Ние просто пренасочихме тези ресурси към осигуряване действията на нашето военно формирование в Сирия”, поясни Путин, цитиран от Интерфакс.

По думите на Путин, тези разходи са се оправдали напълно, а целите на руската военна операция като цяло са били изпълнени.

Припомняме, на 14 март Путин разпореди да започне изтегляне на често от руската военна групировка в Сирия. Но вчера президентът подчерта, че при необходимост, Русия може във всеки момент да увеличи и присъствието си в Сирия, ако обстановката го изисква.