Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Индия да преразгледа забраната си за износ на пшеница, заявявайки, че страната може да играе ключова роля в международната продоволствена сигурност и глобалната стабилност.

"Наистина съм наясно с факта, че Индия трябва да изхрани почти 1,35 милиарда души и наистина съм наясно с горещата вълна, която намали селскостопанската производителност, но бих помолил Индия да преразгледа решението си възможно най-скоро, защото колкото повече страни налагат ограничения за износ, толкова по-изкушени ще бъдат другите да го направят и в крайна сметка ще станем глобална общност, по-малко подготвена да се справи с кризата", каза Георигева пред телевизионния канал NDTV на Световния икономически форум в Давос.

Шефът на МВФ отбеляза, че износът на пшеница от Индия "може да окаже значително влияние, особено ако износът отиде в най-засегнатите страни, като Египет или Ливан, където виждаме не само риска от глад, но и риска от социални вълнения и въздействието за глобалната стабилност."

В средата на май индийското министерство на търговията и индустрията, "като вземе предвид внезапния скок на световните цени на пшеницата", наложи забрана за износ на пшеница от страната. От министерството уточниха, че сега подобен износ ще бъде разрешен само въз основа на документи с дата по-ранна от тази на забраната, или в случай на специално искане от правителството на която и да е страна, което ще бъде разгледано от индийските власти, припомня агенция Прайм. След това решение цената на пшеницата в Европа скочи до рекордните $455 за тон.

В същото време индийските власти преразгледаха прогнозата за производството на пшеница през 2021-2022 г., като я намалиха с 5,7% до 105 милиона тона поради ранното начало на лятото, което се отрази на реколтата.

Според говорителя на Световната хранителна програма на ООН Томсън Пири ситуацията в Украйна може да доведе до покачване на цените на храните и световен глад. Той отбеляза, че Черноморският басейн е един от най-важните региони за производство на зърно и селскостопански продукти, Украйна и Русия представляват 30% от световния износ на пшеница, 20% от световния износ на царевица и 76% от доставките на слънчоглед, така че всеки прекъсване на производството или доставките може да доведе до покачване на цените.

<