Енергийната криза в Европа не само поддържа цените за производство на електроенергия на рекордни нива, но по пътя "смазва" геополитическите схеми на най-близки съседи. За това разказат експерти пред РИА Новости.

Преди дни естонският енергиен оператор Elering се обърна към Русия и Беларус с молба за спешно увеличаване на подаването на електроенергия към балтийските страни и преди всичко към Литва. Русия, представлявана от "Интер РАО", вече отговори положително. Руските производители са готови да увеличат доставките до един гигаватчас, т.е. да ги увеличат десетократно, тъй като към момента подаването на електроенергия към балтийските държави не надвишава 100 мегаватчаса.

А как се е стигнало до това положение на недостиг на електроенергия в прибалтийските републики?

Експертът Сергей Савчук обяснява, че за да се отговори на този въпрос, си струва да се направи кратко пътуване в миналото, за да се разбере дълбочината на текущата ситуация и особеностите на разположението на играчите. Той отбеляза, че балтийските страни по пътя си към Европейския съюз, опитвайки се да докажат максималната си лоялност, изпълниха буквално всички изисквания, поставени от Брюксел.

Страхът от по-високи цени на горивата принуди САЩ да смекчат идеите за санкции към Русия

Страхът от по-високи цени на горивата принуди САЩ да смекчат идеите за санкции към Русия

Енергийните санкции може да са последна крайна мярка, като се има предвид въздействието, което биха могли да окажат

Това доведе до максимално "охлаждане" на отношенията с Москва, пренаписване на историята, но най-важното е, че балтийските държави започнаха "самоубийствен" експеримент за прекъсване на енергийните връзки с Русия и Беларус, се казва в коментара на Савчук.

Тук трябва да се отбележи, пише РИА Новости, че сред "балтийската тройка" политиката на Литва беше особено радикална, глуха за гласа на разума и законите на физиката. Демонстративно беше затворена атомната електроцентрала в Игналина, която се намираше точно на кръстопътя на границите на Литва, Латвия и Беларус. АЕЦ "Игналина" беше от стратегическо значение не само защото гарантираше националната енергийна сигурност, но и позволяваше експорт на електроенергия.

До началото на 2000 г. киловатчасът, произвеждан в АЕЦ "Игналина", имаше себестойност под два евроцента, а се продаваше на потребителите минимум за десет евроцента.

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

"Северен поток 2" ще бъде спрян, ако Русия нападне Украйна

Байдън предупреди Путин за тежки санкции

Търговия с електроенергия тогава се извършваше по най-краткия път, в посока на север към Латвия и Естония. Брюксел, под претекст за предполагаема ненадеждност на съветските реактори, поиска да се затвори атомната електроцентрала. Това Вилнюс усърдно изпълни, игнорирайки заключенията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в които ясно се казваше, че реакторите на АЕЦ "Игналина" RBMK-1500 са най-надеждните в Европа (към онзи момент). Вторият енергоблок на единствената литовска атомна електроцентрала беше спрян окончателно през декември 2009 година.

С влизането си в ЕС, балтийските държави на практика се отказаха от вноса на руска електроенергия, "замразявайки" повечето от енергийните мостове и оставяйки Литва като единствен "прозорец" за доставки.

Освен това, Полша избра Литва като гарант за собствената си енергийна сигурност. Североизточните райони на Полша, където изобщо нямат собствена електроцентрала, получиха енергия от Швеция. Подводният захранващ кабел Nord Balt свързва шведския град Нибро и литовския град Клайпеда, отивайки още на юг за радост на полските потребители.

Цялата тази сложна и нестабилна схема работеше до тази година. И тогава "избухна" световна енергийна криза, цените на енергията полетяха нагоре, повличайки със себе си точно преди началото на зимата разходите за производство на електроенергия и топлина.

Картината беше допълнена от продължителна суха есен, поради която нивото на водата в реките във Финландия и Швеция падна рязко, което доведе до рязък спад в производството на електроенергия от водноелектрическите им централи.

Шведите и финландците сега изобщо не им до спасението на Прибалтика и Полша от енергийна криза, те ще трябва да се грижат за собствените си енергийни нужди, смята руският експерт. Дефицитът е толкова голям, че шведите пуснаха отново твърде неекологичната централа на мазут Karlhamn. А Финландия увеличи доставките на електроенергия от Русия до максимума, пише РИА Новости.

Цената на тока чупи рекорди във Финландия: Над 400 евро за MWh

Цената на тока чупи рекорди във Финландия: Над 400 евро за MWh

Страната внася 10% от електроенергията от Русия