Производството на ток и парно в София няма да се случи в обозримо бъдеще, след като столичната "Топлофикация" реши да прекрати поръчката за избор на изпълнител на проекта, който трябваше да се реализира на територията на ТЕЦ "София", съобщават Mediapool и "Капитал".

Сюжетът около инсталацията е от почти десетилетие и се въртеше около 292 млн. лева.

Сръбската BCE започва производство на енергия от отпадъци в Белград

Сръбска компания започва производство на енергия от отпадъци в Белград

Това ще е първият по рода си такъв завод в Сърбия и на Балканите

През юли 2021 г. за победител беше избран българо-турско-китайски консорциум, но Върховният административен съд отмени избора и постанови, че посоченият за изпълнител даже не отговаря на условията и е трябвало да бъде отстранен. Решението дойде след обжалване от втория в класирането - обединение, свързано с ядрения експерт Богомил Манчев.

Така се стигна до ново разглеждане на оферти, при което от общо петима участници остана само този, свързан с Манчев, припомня Mediapool. Отпадането на останалите е и мотивът за прекратяването на процедурата, което може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Изграждането на завода за отпадъци в Сърбия стартира догодина

С €333 милиона и амбициозен план, Сърбия започва строежа на първия си завод за отпадъци

В ход е издаването на необходимите разрешителни

Междувременно обаче изглежда, че европейското финансиране за проекта - около 180 млн. лева по ОП "Околна среда", ще бъде загубено, защото срокът за усвояването му е края на 2023 г. "Вече не изглежда реалистично да се построи инсинераторът за тази година. Той беше три години в съда, тъй като според мен не бяха направени по правилния начин всички процедури", коментира вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, цитиран от "Капитал". Възможен вариант според изданието е пренасочването на парите към други проекти.

Отделно се предвиждаха и 131 млн. лева заем от Европейската инвестиционна банка, които няма да са достатъчни за изграждането на инсталацията.

Тя трябваше да използва RDF гориво, произведено от специално изградения за нуждите на столицата завод. Следващият кмет на София ще трябва да намери употреба за него, тъй като интересът на циментовите заводи намалява, а в момента те са основен купувач.