Общата стойност на войната на САЩ в Афгинистан за 20 години, според Пентагона, възлиза на 825 милиарда долара. И това е най-ниската дадена оценка. Президентът Джо Байдън цитира данни, според които сумата е над два пъти по-голяма - повече от 2 трилиона долара, като тази цифра включва и дългосрочните разходи, като например грижите за ветераните. А лихвите по дълга вече възлизат на стотици милиарди долари,  пише в свой анализ CNN.

Усилията за възстановяване на Афганистан на стойност 145 милиарда долара не бяха достатъчно добре контролирани, което накара Конгреса на САЩ да създаде през 2008 г. длъжността на специален генерален инспектор за възстановяването на Афганистан (SIGAR). Критиците на посоченото твърдят, че SIGAR публикува тримесечни доклади, които по онова време се радваха на по-малко внимание, отколкото съответстваше на разходите, които разглеждаха, и че понякога Пентагонът им отказваше необходимата информация - особено когато ставаше въпрос за оценка на сигурността в страната.

Колко време остава на Афганистан до пълния икономически срив

Колко време остава на Афганистан до пълния икономически срив

Новият управител на Централната банка на страната е сравнително непознат, което допълва притесненията как страната ще се справи с икономиката си

Част от "каталога" с оплаквания за "разхищение, измама и злоупотреба" срещу усилията на Съединените щати за възстановяване на Афганистан включват: самолети за половин милиард долара, които са летяли около една година; огромен хотел за 85 млн. долара, който така и не беше открит и се намира в окаяно състояние; здравно заведение, посочено като разположено в Средиземно море. И още, и още.

Но задълбочените одити, в които се описват тези констатации, в по-голямата си част са премахнати от интернет по искане на Държавния департамент, позовавайки се на съображения за сигурност. Говорител департамента е заявил пред CNN, че са помолили SIGAR "временно" да премахне докладите поради "опасения за безопасността и сигурността във връзка с продължаващите усилия за евакуация от Афганистан". SIGAR има право да ги възстанови, "когато сметне за необходимо".

Ето и няколко забележителни случая, събрани от CNN през годините:

Електроцентралата "Тарахил" е въведена в експлоатация през 2007 г. като резервен генератор за столицата, в случай че доставките на електроенергия от Узбекистан бъдат компрометирани.

Огромна, модерна структура, тя работи с турбини, захранвани с дизелово гориво, доставени от марков инженерен гигант. Има една уловка: Афганистан разполагаше с оскъдни собствени запаси от дизел и трябваше да доставя горивото с камиони, което правеше работата на централата твърде скъпа.

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Те са съхранявани в САЩ

Изграждането на самото съоръжение струваше 335 млн. долара, а годишните разходи за гориво се изчисляваха на 245 млн. долара. В последната оценка на SIGAR се казва, че в най-добрия случай капацитетът на обекта е бил използван само на 2,2%, тъй като афганистанското правителство не е могло да си позволи горивото.

Новосъздадените военновъздушни сили на Афганистан се нуждаеха от товарни самолети. През 2008 г. Пентагонът избра G222 - самолет, предназначен за излитане и кацане по неравни писти. През тази първа година, според изказване на ръководителя на SIGAR Джон Сопко, който се позовава на офицер от USAF, самолетите са били много натоварени.

Но... самолетите били забелязани от SIGAR едва когато Сопко ги забелязал паркирани на летището в Кабул и попитал какво правят там.

Шест години след стартирането на обществената поръчка 16-те самолета, доставени в Афганистан, са продадени за скрап за 40,3 млн. долара. Цената на проекта е $549 милиона.

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Вашингтон замрази милиарди активи на Афганистан, за да не попаднат в ръцете на талибаните

Управителят на централната банка се опасява от крах на валутата и хиперинфлация

Околовръстен път около Афганистан беше финансиран от множество безвъзмездни средства от донори, възлизащи на милиарди в хода на войната. Към края на проекта за 233-километров участък в северната част на страната, между градовете Кесар и Ламан, са раздадени 249 млн. долара на изпълнители, но са построени само 15% от пътя, съобщава одит на SIGAR.

Между март 2014 г. и септември 2017 г. в този участък не е имало строителство, а състоянието на построеното се е влошило, се казва в заключението на доклада.

В непосредствена близост до посолството на САЩ в Кабул беше поръчан обширен хотелски и апартаментен комплекс, за който правителството на САЩ предостави заеми на стойност 85 млн. долара.

През 2016 г. SIGAR заключи, че "85-те милиона долара под формата на заеми са изчезнали, сградите никога не са били завършени и са необитаеми, а посолството на САЩ сега е принудено да осигурява охрана на обекта с допълнителни разходи за американските данъкоплатци".

Какво следва за икономиката на Афганистан?

Какво следва за икономиката на Афганистан?

През 2010 г. тя бе описана като "Саудитска Арабия на лития", но дали някой ще посмее скоро да започне добив там?

Одитът заключава, че изпълнителят е дал нереалистични обещания, за да осигури заемите, и че клонът на американското правителство, който е контролирал проекта, никога не е посетил обекта, както и компанията, която по-късно е наета да контролира проекта. Говорител на Държавния департамент заяви, че те не са управлявали строителството и то е било "частно начинание".

През 2009 г. Пентагонът създаде Оперативната група за бизнес и стабилизационни операции (TFBSO), разширена от Ирак и включваща и Афганистан, за чиито операции в Афганистан Конгресът отдели 823 млн. долара.

Повече от половината от реално изразходваните от TFBSO средства - 359 млн. от общо 675 млн. долара - са "изразходвани за непреки и спомагателни разходи, а не директно за проекти в Афганистан", заключава SIGAR в одита си.

При одита са прегледали 89 от сключените от TFBSO договори и са установили, че "7 договора на стойност 35,1 млн. долара са сключени с фирми, в които бивши служители на TFBSO работят като висши ръководители".

Одитът също така стига до заключението, че фондът е похарчил около 6 млн. долара за подпомагане на кашмирената индустрия, 43 млн. долара за станция за компресиран природен газ и 150 млн. долара за луксозни вили за своите служители.

Говорителят на Министерството на отбраната Лодуик заяви във връзка с посоченото, че SIGAR не обвинява никого в измама или злоупотреба със средства, обърна внимание на "слабостите и недостатъците" в одита и заяви, че "28 от 35-те проекта на TFBSO са постигнали или частично са постигнали предвидените цели".

В доклад от 2015 г. за финансирането на здравни заведения в Афганистан от USAID се казва, че над една трета от 510-те проекта, чиито координати са посочени, не съществуват на тези места. Тринадесет от тях "не са се намирали в Афганистан, а един е бил разположен в Средиземно море". Тридесет проекта "са били разположени в провинция, различна от тази, която USAID съобщава".

Освен това, "189 проекта не показват никаква физическа структура в рамките на 400 фута от съобщените координати. Малко по-малко от половината от тези местоположения не показват физическа структура в рамките на половин миля от отчетените координати." В одита се казва, че USAID и афганистанското министерство на здравеопазването могат да осигурят "надзор над тези съоръжения, ако знаят къде се намират".

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

Колко струва на САЩ войната в Афганистан?

И каква е първоначалната реакция на пазарите след разпалването на напрежението