Румънското правителство обмисля да въведе техническа безработица и за служителите в държавната администрация с цел да бъде ограничено разпространението на коронавируса в страната. Премиерът на северната ни съседка Лудовик Орбан потвърди, че кабинетът работи по такава наредба.

Според нея заетите в държавния сектор, чиито задължения не са пряко свързани с борбата срещу COVID-19 да остават вкъщи в рамките на 15 дни всеки месец. След изтичането му те трябва да се върнат обрано на работа, за да могат техните колеги да бъдат освободени за същия период. Конкретните условия за мярката ще стана ясни след време.

"Тази мярка ще бъде валидна не само за централната администрация, но също така за местната, както и за всички останали публични организации, включително тези, които не са подчинени на правителството, на парламента и на местната власт", е обяснил министър-председателят в интервю, цитирано от сайта SeeNews.

Тя няма да бъде валидна за здравните работници и за всички останали, които са пряко свързани с ограничаването на епидемията. Тези, които ще трябва да прекарват по 15 дни месечно вкъщи, ще могат да получават 75% от своята заплата за този период.

В Румъния работната сила наброява 8,4 милиона души, като 1,38 милиона от тях са заети в публичния сектор, показват официалните данни на местният национален статистически институт.

Преди няколко дни стана ясно, че в страната вече над 1 милион служители в частния сектор са в техническа безработица. Най-засегнатите сектори са търговия, преработваща промишленост, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.