Румънското правителство ограничи до едва 15 гранично-пропускателните пунктове, през които рециклируемите отпадъци могат да бъдат внасяни в страната, съобщава Romania Insider. Според министът на околната страна Танчос Барна, "Румъния не може да бъде сметището на Европа".

Решението на властите идва след дълга серия от нерегламентиран внос на отпадъци. Нелегална смет беше забелязана на границата няколко пъти тази година и това доведе до недоволство на хоратаи критики от страна на ЕС.

Половината пластмасови отпадъци за еднократна употреба в световен мащаб идват от 20 компании

Половината пластмасови отпадъци за еднократна употреба в световен мащаб идват от 20 компании

Сред най-големите замърсители е гигантът ExxonMobil

"Ние ще ограничим до 15 граничните пунктове, от които както отпадъците, така и суровините за рециклиращата индустрия ще могат да влизат в страната. Освен това, ще създадем база данни за компаниите, които имат право да внасят тези материали в Румъния", подчерта министърът на околната среда.

Вносът, който не е регистриран ще бъде върнат в страната му на произход веднага, а легалният ще бъде проследяван в реално време до дестинацията на транспортиране.

Това лято румънската гранична полиция спря на пункта Гюргево 21 тона пластмасови отпадъци, превозвани от български гражданин от Гърция към Румъния. Български гражданин на 53 години е превозвал 21 210 кг пластмасови отпадъци от Гърция за търговско дружество в окръг Илфов, близо до Букурещ.

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

Ще бъдат наложени финансови санкции