Газпром обмисля възможност за нови проекти за транзит на газ в южния фланг на Европа. Това съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС, след среща с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща.

Лавров отбеляза, че проектът за газопровода „Северен поток-2”  не е руска инициатива, а инициатива на компании от различни страни от ЕС - "инициатива, която се определя, поне в Германия, като чисто търговска, без никаква политическа насоченост, и  Газпром гледа на нея тъкмо по този начин".

Министърът изтъкна различията в подхода на Европейската комисия при определяне на съответствията на този или онзи проект спрямо Третия енергиен пакет. Той отбеляза, че неотдавна са направени изключения от Третия енергиен пакет за Трансадриатическия газопровод (ТАП), каквито са били отказани за проекта Южен поток и по тази причина проектът не беше одобрен от ЕК.

В края на февруари, ръководителят на Газпром Алексей Милер, изпълнителният директор на Едисон Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на ДЕПА Теодорос Кицакос подписаха в Рим меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия с цел организиране на южния маршрут за доставка на руски газ за Европа. 

От своя страна унгарският министър Петер Сиярто отбеляза, че по отношение на проекта и инвестициите за „Северен поток-2”  ЕС проявява двойни стандарти. По думите му Евросъзът  и "други приятели" да оказали сериозен натиск над Будапеща и над някои балкански и централноевропейски страни, за да не бъде реализиран газпроводът „Южен поток”.

Източник: БТА