Русия планира да намали доставките на петрол за Беларус с 12% през първото тримесечие на 2017 година. Това съобщава руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници в Кремъл.

Според вестника експортът ще бъде намален от досегашните 4.5 милиона тона до 4 милиона. Медиите определят този ход на Москва като поредния в опит да накара Минск да погаси задължения в размер на 400 милиона долара за доставка на газ.

Припомняме, че през миналата година Беларус поиска от Русия да намали цените за доставки на газ до 73 долара за 1000 куб.м. В края на 2015-а цената беше 142 долара, а за миналата година няма конкретна информация.

Изглежда обаче, че Москва няма това намерение. Вместо това продължава ограничаването на подаването на природни ресурси към съседката си.

На този фон Беларус, която е една от най-затворените страни в Европа, обяви днес премахването на визите за 80 страни, сред които всички членове на Европейския съюз. Гражданите на съответните държави ще могат да влизат за 5-дневен престой в страната без допълнителен документ.

Така изглежда, че Минск търси нов коз в преговорите с Москва за петролните и газови доставки.