Хакери, за които се смята, че работят за Русия, са пробили имейлите на американските департаменти по търговия и финанси и са следили с месеци вътрешната комуникация на ведомствата, пише Reuters, цитирайки свои източници, които се опасяват, че известната до момента информация може да е само началото.

Кибератаката е толкова сериозна, че е довела до среща на Националния съвет по сигурност в Белия дом в събота. Официална информация към момента почти липсва, като към момента само Департаментът по търговия съобщи, че е имало атака срещу една от агенциите ѝ и е започнало разследване, включително на агенти от ФБР.

Публично, Вашингтон мълчи и кой стои зад атаките, но три източника на Reuters казват, че за момента се смята, че това е Русия. Двама от тях допълват още, че атаката вероятно е част от по-широка кампания, която включва и атаката срещу FireEye - голяма щатска компания за киберсигурност, която изпълнява и множество държавни договори. Външно министерство на Русия отрича.

Смята се, че хакерите са проникнали, след като преди това са променили кода на ъпдейти, публикувани от IT компанията SolarWinds, която също обслужва правителството, армията и разузнавателните агенции. В неделя базираната в Тексас компания заяви, че ъпдейтите, публикувани между март и юли, може да са били обект на атаката. Сред клиентите на SolarWinds са повечето компании от Fortune 500 в Америка, телекомуникационни доставчици, всички пет клона на армията, Държавния департамент, Агенцията за национална сигурност и офиса на президента.

Все още е неясно докъде са успяли да стигнат хакерите.