Спорен проектозакон изправи едни срещу други банките и специалните служби в Русия. Текстовете предвиждат на правоохранителните органи да се даде пряк достъп до базите данни с клиенти на финансовите институции - и то с възможност да се редактират информацията за тези от тях, които са сътрудници на силовия апарат на страната.

Асоциацията на банките на Русия (АБР) е изпратила официална позиция, в която се обявява против промените, тъй като в тях вижда нарушение на конституционните права на гражданите и ред други проблеми, пише РБК.

За какво става дума

Законопроектът е внесен в Държавната дума през август 2023 г. В него се предвижда структури като Министерството на отбраната, ФСБ, Службата за външно разузнаване и Министерството на вътрешните работи да имат дистанционен достъп до различни информационни системи с цел заличаване на информация за техни служители, ангажирани с разузнавателна дейност - за да се обезпечи тяхната сигурност.

Документът засяга предимно държавни и общински бази данни, но в обхвата му влизат и банките. Вменява им се допълнително изискване за осигуряване на поверителност на личните данни на агентите, като при неизпълнение са предвидени санкции.

Русия спря пускането в обращение на спорна банкнота от 1000 рубли (Видео)

Русия спря пускането в обращение на спорна банкнота от 1000 рубли (Видео)

Дизайнът на новата банкнота предизвика скандал на религиозна основа

Какво мислят банките?

"Приемането на проектозакона може да доведе до нарушаване на конституционните права на руските граждани поради предоставянето на специалните служби на неограничен достъп до личните данни на лица, които не принадлежат към специална категория служители на специалните служби и не са дали съгласие за достъп до защитените им лични данни, включително до защитените от закона тайни. В същото време самите банки ще трябва да предоставят достъп до лични данни без съгласието на клиента и без съдебна заповед", пише в писмото на АБР.

Те имат опасения и че възможността трети лица (от службите) да редактират и трият информация в базите им данни ще създаде проблеми по линия на законодателството за борба с пране на пари - то изисква от финансовите институции да предоставят подробни данни за клиентите и транзакциите през определени интервали от време.

АБР вижда рискове и за безопасността на информацията - системи, които традиционно се изолират от външните мрежи, сега ще трябва да се направят достъпни и то с риск големи обеми от данни да се прехвърлят извън банките. Има и опасност от чисто технически проблеми, като например компрометиране на базата данни при редактирането ѝ.

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Как работят схемите?

Банките предлагат като алтернатива взаимодействието със спецслужбите да става чрез официални искания за всеки един случай или чрез вече съществуващата система за обмен на информация с Централната банка и Федералната данъчна служба.

Какво мисли властта?

Законопроектът все още е на етап обществено обсъждане. От Министерството на цифровото развитие коментираха пред РБК, че все още не са получили писмото на АБР.

От ведомството допълниха, че при евентуално приемане на законопроекта ще бъде следвана стриктна процедура по прилагането му, която ще гарантира безопасността на личните данни.