Съединените американски щати обмислят дали да наложат санкции на най-големия производител на петрол в Русия - "Роснефт", след като компанията запази връзките си с президента на Венецуела Николас Мадуро, пише Bloomberg. Вашингтон обаче се притеснява, че подобен ход може да предизвика хаос на петролните пазари, казват източници на изданието.

Представители на Министерство на финансите се опасяват, че санкции срещу "Роснефт" ще покачат цената на черното злато. Срещу Венецуела САЩ вече наложи тежки икономически санкции, но петролната индустрия на страната все още работи. Износът на петрол отговаря на 95% от износа на страната и снабдява с приходи режима на Мадуро.

През следващия месец администрацията на президента Доналд Тръмп има намерение да увеличи натиска срещу президента на Венецуела.

Заплахата от американски срещу суровинните гиганти на Русия разтърси пазарите през 2018 г. Тогава администрацията на президента се прицели в "Русал" и мажоритарния собственик Олег Дерипаска. Макар че санкции така и не бяха реално въведени, цените на алуминия подскочиха с до 20 процента.

В светлината на санкциите срещу Венецуела, Русия се превърна във втория най-значим източник на петрол за САЩ. През октомври износът достигна 20,9 милиона барела, рекорд от ноември 2011 г. насам."Роснефт" транспортира петрола на Венецуела, като го крайните дестинации най-често за Индия и Китай.

Московската компания е заела и $5,6 милиарда на венецуелската държавна петролна PDVSA в замяна на петрол. "Роснефт" обменя и бензин и дизел в замяна на петрол.