Въпреки деликатната политическа ситуация в САЩ, свързана с импийчмънта на президента Доналд Тръмп и въпреки мегапроектът на Русия за увеличаване на доставките на природен газ за Европа, което ще ограничи вносът на американски такъв, властите във Вашингтон и Москва се надяват, че за двете страни предстои стопляне на отношенията. Това пишат в своя публикация от CNBC.

Тези надежди са подкрепени от очевидното сближаване между Русия, Украйна и Европа. В допълнение към това идва и явното оттегчение на някои от западноевропейските държави от необходимостта за удължаване на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Украйна през 2014 година.

Обявените от президента Владимир Путин реформи, които трябва да дадат необходимия тласък на местната икономика, носят допълнителен оптимизъм за предстоящи по-дълбоки политически и икономически промени.

По време на годишната конференция на Световния икономически форум в Давос представители на руския бизнес са коментирали пред CNBC, че даването на по-голяма власт на руския парламент и управлението на новия министър председател Михаил Мишустин може да доведат до подобряване на отношенията на Кремъл с останалите световни сили и конкретно с Щатите.

Бизнес средата в Русия днес е по-лоша, отколкото през 90-те, смятат мениджъри

Бизнес средата в Русия днес е по-лоша, отколкото през 90-те, смятат мениджъри

Резултатите са от изследване на PwC

"Много се надявам, че това ще доведе до промяна в отношенията със САЩ, но проблемът е, че този въпрос стои на двупосочна улица", казва председателят на "Сбербанк" Херман Греф.

"Така че всичко зависи от доверието, много също така ще зависи от изборите в САЩ. Ако отношенията между лидерите на двете държави се основават на взаимно доверие, нищо не би попречило за рестартиране на отношенията. Възлагаме много надежди на това ново начало, от което бизнесът се нуждае толкова много", допълва той.

От идването на власт на президента Доналд Тръмп отношенията с Москва отново са гореща тема. Американският държавен глава многократно е показвал своята симпатия към руския си колега, което го постави в сложна ситуация. Редица американски депутати оказаха натиск върху Тръмп да удължи санкциите срещу Русия и дори да въведе допълнителни такива.

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Въпреки усилията на Вашингтон

Наскоро нов повод за коментари от двете страни на Океана се превърна газопроводът "Северен поток 2", който трябва да доставя природен газ за Германия. Щатите виждат проекта като нов начин за Русия да затвърди контрола си над европейския енергиен пазар. Междувременно той е пречка пред опитите на САЩ да увеличат доставките на втечнен газ за Стария континент. Всичко това беше причина през декември Доналд Тръмп да даде зелена светлина за налагането на санкции, свързани с газопровода.

Въпреки това очакванията за бъдещите отношения между двете страни са много повече оптимистични. Това споделя и ръководителят на руският суверенен фонд RDIF, управляващ 10 милиарда долара активи, Кирил Дмитриев. Според него 2020-а е подходяща година за възстановяване на добрите отношения между Вашингтон и Москва.

"Ние вярваме, че тази година е добра за сближаване със САЩ. Ние бихме могли да решим много проблеми заедно. Разбира се, ще има много геополитически и политически атаки вътре в Щатите, но вярваме, че условията са подходящи за подобряване на отношенията", посочва той.