Министър председателят на Финландия Юха Сипиля възкреси икономиката и доведе заетостта до рекордно високи нива, но усилията му за обновяване на здравната система могат да доведат до неуспех.

Ако на изборите през април той не бъде преизбран, този проблем ще остане на неговия наследник. Едно от най-големите предизвикателства пред следващото правителство ще бъде подобряването на здравната система. Тя вече се утвърди като една от най-добрите в света и е наполовина по-евтина от американската, пише Bloomberg.

Подобно на по-голямата част от европейските страни, Финландия трябва да се справи с нарастващия брой на застаряващото население. В скандинавската държава този проблем е още по-сериозен заради щедрата социална политика и относително ниската имиграция. 25% от населението ще бъде на възраст над 65 години до 2030 г. Населението на възраст между 80 и 89 години ще се удвои до 2040г. и вече ще наброява 460 000 души. Жителите от 90 до 99 години ще се утроят и ще станат 140 000.

При такава демографска ситуация се очаква разходите за здравеопазване да нараснат значително. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие здравните услуги на глава от населението във Финландия струват $4170 в сравнение с $10 210 в САЩ.

Въпреки това много от свиващите се селски общини в страна се борят да плащат за своите здравни услуги, а хората, разчитащи на най-основното ниво на обществено финансираните грижи често не могат дълго време да посетят лекар.

Базовият доход във Финландия се оказа провал

Базовият доход във Финландия се оказа провал

Предварителните данни сочат, че той не повишава нивата на заетост