Силният спад на суровинните цени сериозно влошава икономическата ситуация в развиващите се страни и ще донесе нова мигрантска вълна в Европа. Това предполага президентът и председател на Световния икономически форум Клаус Шваб.

"Вижте колко много страни в Африка зависят от експорта на петрол. А сега си представете как 1 млрд. души, които живеят там, тръгнат на север”, цитира думите му Bloomberg.

Главната посока на дискусията за срива при суровинните е неговото влияние върху икономиките и пазарите, но според Шааб, не трябва да се изпуска от поглед и опасността това да доведе до „съществена социална криза”.

По данни на Международната организация по миграцията, публикувани през декември, числото на дошлите в европейските страни мигранти и бежанци надхвърли 1 милион души, което е 4 пъти повече от 2014 година.

В Доклада за глобалните рискове през 2016 г., който формира дневния ред на Световния икономически форум тази година, мащабната принудителна миграция е посочена като една от главните опасности за световното развитие. Тя е начело в списъка на вероятните глобални рискове,  като нейната вероятност и сила се увеличава най-бързо.

Припомняме, 46-ят Световен  икономически форум ще се проведе от 20 до 23 януари в Давос, Швейцария.