Новата Студена война може би е тук. И тя ще се води на технологичния фронт. Поне такава заявка дадоха Щатите през миналата седмица с ареста на финансовия директор на производителя на смартфони Huawei. Това събуди подозрения, че двете най-големи икономики влизат в битка за доминация над този така важен сектор.

Към днешна дата Huawei е сред трите водещи производители на мобилни телефони, както и на мрежово оборудване. Също така компанията е в сърцето на плана на Пекин за намаляване на зависимостта от чуждестранните технологични компании. Нещо повече - с нейна помощ страната иска да се превърне в новия световен хъб за иновации, пише CNN Business в свой анализ.

Азиатската държава "налива" милиарди долари в своята стратегия "Made in China 2025", която трябва да превърне страната в глобален лидер в роботиката, електрическите автомобили и чиповете. Сред най-големите приоритети са въвеждането на 5G технологията, в което трябва да участва Huawei.

Щатите от своя страна искат да покажат ясно, че целят да се отдалечат от нарастващата технологична мощ на Китай и да подкрепят доминацията на американските ИТ компании.

"През 20-ти век стоманата, въглищата, автомобилите, самолетите, корабите и масовото производство бяха източникът на национална мощ", казва Джеймс Андрю Луис, който е директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Основите на сигурността и силата днес са различни. Способността да създаваш и използваш новите технологии е източник на икономическа мощ", обяснява експертът.

По този начин виждат от китайските власти ареста на финансовия директор на Huawei Менг Уанджоу, която беше задържана в Канада на 1 декември по настояване на Вашингтон.

"САЩ се опитват да направят всичко възможно, за да ограничат екпанзията на Huawei в световен мащаб просто, защото компанията е в центъра на контурентоспособността на Китай в областта на технологиите", се посочва в публикация на държавния вестник China Daily.

Арестът на Менг може да доведе до бърза ескалация на конфликта между Вашингтон и Пекин, а според CNN Business Китай ще побърза да отговори на това.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Нарастващият натиск върху Китай

Технологичните аспирации на Китай от години будят притеснение у Вашингтон най-вече, защото целите на Пекин се разчитат като опит за потискане на американските технологични конкуренти.

Президентът Доналд Тръмп се опита да отнесе този въпрос директно с предложението да наложи мита върху вноса на хардуер и други технологични продукти от Китай. Наред с това от Белия дом посочиха в свое изявление, че азиатската страна трябва да прекрати практиката си да принуждава компании да споделят търговски тайни с цел да се възползва от тях.

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

За да постигне целта си, тя е подкупвала висши държавни служители, показват съдебни документи

Откритите атаки срещу китайските технологични компании започнаха още през април, когато американското министерство на търговията забрани на местни компании да внасят компоненти от компанията ZTE. На дружеството бяха наложени санкции и заради отношения с Иран и Северна Корея. В резултат ZTE беше принудена да ограничи дейността си почти наполовина в рамките на няколко месеца.

През октомври подобна политика беше предприета и при експорта от китайското държавно дружество Fujian Jinhua, което произвежда чипове. От американското правителство посочиха, че използването на техните продукти "представлява сериозен риск" за националната сигурност на Щатите.

ZTE: САЩ поставят под риск съществуването ни

ZTE: САЩ поставят под риск съществуването ни

Китайската компания се закани да защитава правата си по съдебен ред

От своя страна Пекин настоя местните компании да намалят зависимостта си от вноса на компоненти от чуждестранни компании.

Атаката срещу Huawei обаче е наистина голям удар за Китай, тъй като дружеството е технологичният шампион на страната, който трябва да изиграе ключова роля при внедряването на 5G технологията.

Дружеството инвестира огромни суми в изследвания и развитие, както и в популяризиране на 5G мрежите.

По думите на Пол Триоло, който е ръководител в консултантската компания Eurasia Group, Huawei в момента е единствената компания в света, която може да предложи всички елементи на 5G мрежите, като мрежово оборудване, центрове за данни и други.

"Си Дзинпин обяви, че иска Китай да доминира в световен мащаб на 5G пазара", казва той. "Много хора виждат следващата вълна при технологиите именно там. И очакват тя да бъде толкова голяма, колкото беше въвеждането на интернет и смартфоните", допълва експертът.

САЩ иска да забрани оборудването на Huawei и в други страни

САЩ иска да забрани оборудването на Huawei и в други страни

Вашингтон дори обмисля увеличаването на финансовата помощ