След като Европейския съюз беше признат за виновен в осигуряването на неправомерна правителствена помощ за аерокосмическата компания Airbus, президентът на САЩ наложи поредица от наказателни мита. Сред тях е и данък от 100% върху вноса на европейски вина, което от индустрията беше определено като обновяване на Сухия режим.

Разбира се, представителите на европейските винопроизводители призоваха митото да бъде елиминирано, а търговците на алкохолната напитка посочиха, че то ще унищожи бизнеса им. То идва след като косвеният данък върху вината вече беше увеличен. "Без да преувеличавам мога да кажа, че предложеният налог ще е най-голямата заплаха за алкохолната индустрия от Сухия режим от 1919 г.", коментира управляващият съдружник в Tribeca Wine Merchants Бенджамин Анеф пред BBC.

Китай и Русия могат да "спасят" Европа от американските мита върху виното

Китай и Русия могат да "спасят" Европа от американските мита върху виното

Това смятат експерти

САЩ годишно внася вино от Европа на стойност над 5 млрд. евро. Още през октомври върху този импорт беше наложено мито от 25%, след отсъждането на Световната търговска организация срещу ЕС. И докато през последните три месеца търговците в САЩ успяха да понесат удара, идеята за увеличаване на митото със 100% заплашва да се превърне в причина за масови фалити и загуба на хиляди работни места.

Ако новата ставка на косвения данък влезе в сила, това ще увеличи цената на една бутилка повече от два пъти и ще направи повечето европейски вина твърде скъпи, за да си струват вноса. "Тези мита имаха за цел да се превърнат в наказателна мярка срещу европейските страни, но вместо това удрят жестоко малкия бизнес в САЩ, американските работници и американските потребители", коментираха от базирания в Ню Йорк вносител на вина Field Blend Solutions.

Как изглежда индустрията на винопроизводството по света

Как изглежда индустрията на винопроизводството по света

През 2019 г. пазарът глобално възлиза на 370 млрд. долара

Други експерти разумно изтъкнаха, че е "несиметричният подход" на администрацията на Тръмп е силно оздачаващ. "Не става въпрос само за нарастващите цени, а за въздействието от митата върху американския пазар и заетостта в страната", каза президентът на Националната асоциация на вносителите на алкохолни напитки Робърт Тобайъсън. "А защо виното трябва да е изкупителна жертва за гражданските самолети?"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че двете страни могат да стигнат до решение на казуса, но и че няма повод за тревога от страна на вносителите, тъй като те могат да разчитат на местното производство. Той самият не консумира вино, а семейството му притежава винарна във Вирджиния.

Страните, произвели най-много вино през 2018-а.  Къде го пият най-често?

Страните, произвели най-много вино през 2018-а. Къде го пият най-често?

Рекорден обем за последните 15 години, напълнени са 39 милиарда бутилки

Той обаче може би греши. Дори и местната индустрия се обяви против мярката, въпреки че на теория митата уж защитават производството в страната вносител. От Калифорнийската асоциация на винопроизводителите изтъкнаха, че е много вероятно мярката да доведе до ответен удар от страна на Европейския съюз, което от своя страна ще понижи продажбите им, без да накара американските производители да предпочетат местните марки.