Конгресът на САЩ одобри неформално следващия пакет за инжектиране на 900 млрд. долара в икономиката. Това е вторият най-голям пакет от стимули в историята, изпреварен единствено от този, приет през март тази година, който възлизаше на 2,3 трлн. долара.

"Най-накрая постигнахме двупартийния пробив, от който страната се нуждаеше", каза републиканецът Мич Макконъл пред сената, предаде Reuters. Според представители и на двете партии тази сума, до която сe дебатираше между тях от месеци, трябва да е достатъчна, поне докато избраният за президент Джо Байдън не встъпи в длъжност.

Разбивката показва, че от тази сума 600 млрд. долара ще бъдат предоставени директно на индивидите чрез помощи за безработица от по 300 долара седмично. Тези помощи са отделни от стандартните обезщетения за безработица, които жителите на страната така или иначе получават.

Други 25 млрд. долара ще бъдат насочени за подкрепа на наемателите, изпитващи проблеми с изплащането на наемите си, които освен това няма да могат да бъдат изгонвани заради удължаването на мораториума върху прекратяването на договорите за наем, а средства ще отидат и за малкия бизнес, осигуряване на храни и ваксини, транспорта и здравеопазването.

Две от най-дискутираните теми от двете партии по пакета бяха защитата на бизнесите срещу дела, заведени от разболели се служители, за което настояваха от Републиканската партия, и осигуряването на още повече средства за местните власти, което искаха от Демократическата. Последното ще бъде постигнато индиректно, чрез увеличаване на федералните разходи за образование, тестване за коронавирус и други.

Що се отнася до Конгреса, той ще се опита да включи пакета от мерки в закон на обща стойност 1,4 трлн. долара, които ще се харчат до септември 2021 г. Извън мерките, взети непосредствено срещу коронавируса, мярката ще осигури финансиране за прекратяване на неочаквано високите болнични сметки на пациентите в страната и хидропроекти.

Същевременно с новото законодателство спешните програми на Федералния резерв ще могат да бъдат преустановени на 31 декември тази година. Те осигуряваха средства за местните власти и бизнесите директно от печатницата на централната банка.