Френският президент Еманюел Макрон вече пристигна на първото си посещение в България. Преди неговото идване обаче се появиха редица коментари кои ще бъдат най-важните теми, които държавният глава ще обсъди с представителите на правителството.

Безспорно една от тях е размерът на заплащането и осигуровките на командированите български работници във Франция, както и в останалите големи държави от Европейския съюз.

Според властите в членките по този начин компаниите от нашата страна, както и тези от други държави в Източна Европа, подбиват цените на местните трудови пазари. Темата засяга в голямата си част заетите в сектор транспорт.

По думите на икономическия анализатор Руслан Стефанов обаче друга важна тема, която се очаква да бъде част от разговорите с френския държавен глава, е присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР).

"Това е клубът на богатите, мозъчният тръст на богатите държави. Тази организация, особено ако включим към нея присъдружната й Международна енергийна агенция, всички държави, които като България са бедни на природни ресурси, е добре да бъдат в нея", коментира той в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

Експертът посочва, че от една страна членството дава възможност за достъп до много информация и данни, а от друга - за ползване на мозъчния ресурс на останалите членове.

"Правят се редовни прегледи на икономиката и се дава възможност за една допълнителна дипломация, както вътре в ЕС, така и извън прожекторите на Брюксел или Вашингтон", допълва Стефанов.