Британските власти ще изгонят 23-ма руски дипломати и ще замразят активи на Русия във Великобритания, а Лондон отменя всички планирани двустранни контакти с Москва.

Крайните мерки са в отговор на нападението срещу бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха отровени с руския нервнопаралитичен химикал "новичок" на британска територия.

Властите в Лондон са категорични, че зад атаката стои руската държава. Великобритания обвини Русия в "незаконно използване на сила".

Великобритания ще експулсира 23-ма руски дипломати, за които е установено, че са офицери от разузнаването. Те трябва да напуснат Острова в рамките на 1 седмица. Tова е най-голямото експулсиране на дипломати от времето на Студената война.

Службите на Острова ще засилят проверките на пристигащите руски граждани. Щателно ще бъдат проверявани частни полети, митнически и товарни превози. Във Великобритания "няма място" за корумпираните елити, заяви премиерът Тереза Мей в изказване пред британския парламент.

Лондон ще замрази руски държавни активи, за които има доказателства, че могат да бъдат използвани за заплашване на живота или имуществото на граждани или жители на Обединеното кралство.

Като част от мерките срещу Москва, Великобритания ще търси алтернативни доставчици на газ. Страната получи руски доставки от втечнен природен газ по време на най-студените дни през тази година, когато бизнесът и домакинствата на Острова имаха най-голяма нужда от суровината.

"Ще продължим да обсъждаме с Европейския съюз не само нашата енергийна сигурност, но и по-широкия проблем за енергийната сигурност", заяви Мей пред депутатите.

Премиерът предупреди, че ще бъдат взети и други мерки срещу Русия, които се пазят в тайна. Световни медии разтълкуваха думите й като заплаха за бъдещи кибератаки срещу Москва.

Обединеното кралство поиска от Русия обяснение за случилото се със Скрипал и дъщеря му, като постави краен срок, който демонстративно бе пренебрегнат от Москва.

"Техният отговор демонстрира абсолютно презрение към сериозността на тези събития - те не предоставиха никакво обяснение. Няма друго алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна", каза Мей пред депутатите в Лондон.

Съветът за сигурност на ООН също ще се събере спешно, за да обсъди напрегнатата ситуация.