"Чудиш се как хем да не работиш, хем да не изкарваш пари - защо не станеш резервист в Българската армия, бе брато?!", пита в свое кратко видео влогърът Стефан Попов - Chefo. Клипът разказва на младата аудитория за ползите от записването в доброволния резерв на въоръжените сили в рамките на под една минута, като завършва с убедителното "Ако това не е оферта, не знам...".

А за родната армия, която вече повече от 15 години не приема наборници в казармата, липсата на хора наистина "не е оферта", но се появява логичният въпрос дали търсим решението на проблема на правилното място. Или, както често се случва в българските въоръжени сили, пари и усилия отиват на вятъра.

Що е то "доброволен резерв"?

България се раздели с казармата 4 години след влизането си в НАТО - през 2008 г. за първи път в поделенията не влязоха наборници. Това беше различно време - все още беше в разгара си т.нар Война срещу тероризма, а тя изискваше неголеми, но отлично подготвени и въоръжени армии, ангажирани с мисии зад граница. Преди 16 години никой не си представяше, че в Европа ще се води голям конфликт с участието на десетки хиляди войници, танкове и артилерия.

Подкаст: Как един министър въоръжава армията с лоши, но скъпи картечници или защо не работят законите у нас

Подкаст: Как един министър въоръжава армията с лоши, но скъпи картечници или защо не работят законите у нас

В новия епизод на "Пари през вековете" разглеждаме примери за прескачане на обществения интерес за сметка на личното облагодетелстване

Няколко години по-късно - през 2012 г., в сила влезе Законът за резерва на въоръжените сили на Република България, като в него бяха резервът беше дефиниран като комбинация от доброволци и запасняци. Текстовете бяха ремонтирани през годините, като в момента основните положения са следните:

  • Желаещите годни за служба граждани се явяват на конкурс за различни военни длъжности в доброволния резерв. Избраните подписват договор с Министерството на отбраната.
  • Резервистите без начална или специална военна подготовка получават такава, като за периода на обучението се получават основна заплата и допълнителни възнаграждения съответни на длъжността и званието.
  • Записаните в резерва се викат на активна служба не повече от 3 пъти годишно и общо не повече от 25 дни. Веднъж на две години се дават още максимум 60 дни за допълнителни обучения и повишаване на квалификацията. Всеки от тези дни активна служба се заплаща като на военнослужещ и се зачита за трудов стаж от първа категория.
  • Когато не е на служба, резервистът се води на разположение. За всяка навършена година му се полага по едно основно месечно възнаграждение. Ако е поел задължение да участва и в операции в чужбина, то ще е в 150-процентов размер.
  • От няколко години има и т.нар срочна служба в доброволния резерв (по-известна като "доброволна казарма"), която е 6-месечна и след нея даденият гражданин може без конкурс да стане кадрови военен или да е на разположение като част от доброволния резерв.

Системата звучи добре, но не работи.

Много ли са разходите за малкото резервисти?

През 2023 г. доброволният резерв на въоръжените сили на Република България е попълнен на 16%, заявиха в отговор на запитване на Money.bg от Министерството на отбраната. В публичното пространство се върти целева бройка от 3000 души, което означава, че в момента имаме едва 480 резервисти.

Това е особено притеснително, тъй като идва на фона на "дупка" от над 8500 кадрови военни в армията - цифрата дойде от бившия военен министър Тодор Тагарев в телевизионно интервю. Неговият наследник Атанас Запрянов призна, че некомплектът от 21,8% е усреднен и всъщност има формировния, в които недостигът на кадри е още по-голям.

Снимка 354470

Източник: БГНЕС

Още през 2019 г. в документ на МО се посочваше, че "в рамките на следващите 10-15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования". По дефиниция именно резервът трябва да помогне в такава ситуация.

Съкращават повече от 5000 души във въоръжените сили

Съкращават повече от 5000 души във въоръжените сили

На последно място по финансова осигуреност на военнослужещи сме.

"Отпадането на задължителната военна служба и комплектуването на армията изцяло на доброволен принцип разчита на наличието, развитието и поддържането на мобилизационен резерв и на доброволен резерв. Това не може да стане от само себе си - много дълго време мобилизационният резерв се приемаше за даденост, защото имаше на военен отчет хора, които са служили и като кадрови военнослужещи, и на наборна военна служба. Сега, почти 20 години по-късно, е ясно, че това не е достатъчно и трябва да има специална програма в тази посока", коментира пред Money.bg бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Снимка 354480

Източник: БГНЕС

За ефективността на усилията в тази посока са показателни други данни, отново предоставени от военното ведомство. През 2023 г. подготовка са преминали 37% от подписалите договори за служба в доброволния резерв. Средно активната им служба е била цифром и словом 9 дни. Както стана ясно, те са им били платени и зачетени като първа категория труд.

Освен тези средства, резервистите са получили общо 776 037 лева за година заради това, че са били на разположение. Това прави по над 1600 лева на човек - една наистина нелоша 13-а заплата, при това след по-малко от две работни седмици служба. Тези пари идват от бюджета на министерството, т.е. от нашите данъци.

Действително, на фона на мултимилионните проекти за превъоръжаване на армията с изтребители, бойни машини, радари, ракети и кораби, тези под 800 хиляди лева не изглеждат чак толкова много... но при сегашния размер на резерва и неговата ангажираност, дали не говорим за (относително) малко пари, дадени обаче на вятъра? "Всеки път, когато няма добро управление - дългосрочно, проектно, осигурено финансово и материално като инфраструктура и със система за индикатори, които измерват успеха, такива въпроси са напълно резонни", отговаря Шаламанов.

Какво трябва да се случи?

По информация на Money.bg проблемът с попълването на резерва в момента е на дневен ред в Министерството на отбраната, като се работи по варианти за цялостното му "преформатиране". Това ще залегне в стратегически документ, който ще бъде предаден на следващото редовно правителство. Намирането на достатъчен финансов ресурс за истинска промяна е предизвикателство, за преодоляването на което ще е нужен политически консенсус.

Бившият военен министър Велизар Шаламанов е категоричен, че вече взетото решение за вдигане на заплатите в армията е изключително важно - то повишава атрактивността и конкурентоспособността на военната професия, но това не е достатъчно: "Службата изисква не само възнаграждения, но и условия за практикуването на тази професия. Тя е много сложна и практикуването ѝ е скъпо, защото е свързано с наличието на боеспособна техника, полигони и инструктори".

По отношение конкретно на резерва, той призовава за създаването на цялостна програма, която е синхронизирана с другите приоритети на държавата - като гражданската защита и интеграцията на различни групи от обществото. При всяко положение, обаче, усилията трябва да вървят в комплект с проследяване на ефективността на всички използвани средства.

Иначе ситуацията ще бъде като в описанието на иначе информативното видео на Chefo: "Ей ти я схемата".