През последните десетилетия отношенията между САЩ и Саудитска Арабия се промениха драматично. Започнали със споразумение през 1943 г., след 2000 г. те се влошиха сериозно. Въпреки това обаче необходимостта от сътрудничество между двете държави все още е на дневен ред.

По време на Втората световна война тогавашният американски президент Франклин Рузвелт посреща в Белия дом бъдещите крале Файсал и Халид. Тогава двамата престолонаследници се съгласяват да приемат „помощта на Щатите в областта на сигурността в региона”. В замяна американските енергийни компании работят предимно със саудитски петрол.

С началото на новото хилядолетие обаче светът става свидетел на разрив в отношенията между Вашингтон и Рияд, предизвикан от фундаментални различия в политиката на двете държави спрямо Израел, Иран и други основни въпроси.

Въпреки всички големи неразбирателства, двете страни все още имат нужда една от друга, посочват в свой анализ от Business Insider. За това говори и посещението на президента Барак Обама в Саудитска Арабия, което предстои през следващата седмица.

С какво обаче си помагат Вашингтон и Рияд?

Властите в двете държави продължават да си сътрудничат в областта на сигурността, като за тях един от приоритетите е борбата срещу „Ислямска държава”, както и срещу Ал-Кайда. В изпълнение на тази цел Щатите са продали оръжия за 95 милиарда долара на Кралството.

От Business Insider смятат, че Вашингтон и Рияд трябва да работят заедно и за ограничаването на иранското влияние в региона на Персийския залив. Според експерти Техеран може да подкрепи „подривните дейности” там,  след като започне да получава по-големи приходи от продажбата на петрол.

Освен това Сирия също е на дневен ред за двете държави, като Саудитска Арабия иска да свали от власт настоящия президент Башар Асад. Властите в съседната държава твърдят, че това е единственият начин да бъде сложен край на гражданската война там.

От друга страна постигането на мир в Йемен е сериозен приоритет за Рияд. Според анализатори Вашингтон мълчаливо подкрепя Саудитска Арабия в този конфликт. Войната вече коства милиарди на Кралството, а налице е и разрушителна хуманитарна криза в Йемен, както и в граничните региони на Саудитска Арабия.

Възможността за взаимни действия по този въпрос беше потвърдена от самия престолонаследник и министър на отбраната Мохамед бин Салман, който заяви, че саудитците искат по-голямо американско присъствие в региона. Заедно с това САЩ и Саудитска Арабия имат взаимен интерес от минимизиране на влиянието на Иран в Йемен.