Имате стабилна работа, добър доход и вече смятате, че е дошло време да се сдобиете и със собствено жилище. Може би обаче трябва да помислите по-добре преди да вземете окончателно решение за това.

Собственото жилище има своите плюсове, но от друга страна наемът може да гарантира по-голяма свобода, а и още няколко преимущества.

"Наистина, не може да се каже, че схващането за наема на жилище като "хвърляне на пари на вятъра" е напълно вярно. И това е така, тъй като то може да ви гарантира доста преимущества като по-голяма финансова свобода", посочва финансовият консултант Чарли Болонино, цитиран от Market Watch.

Той подкрепя твърдението си с няколко факта:

Наемът дава по-голяма свобода

Купуването на жилище лесно "закотвя" човек на едно и също място за следващите поне няколко години, ако не и десетилетия. Продажбата винаги е вариант, но тя изисква време, усилия по намиране на купувач и също така е може да доведе до загуба на част от вложенията, ако пазарът на имоти е в период на спад.

Наемът, от друга страна, дава по-голяма възможност за бързо преместване на ново място.

Спестява средства и усилия за ремонти

"Притежаването на собствено жилище изисква повече от личното ви време", казва Кени Клайн, който е предприемач в Бруклин, Ню Йорк. Той допълва, че поддръжката на апартамент и ремонтите по него изискват доста свободно време и носят напрежение.

Гарантират по-предвидими разходи

Средният наем в отделните градове може да се променя в зависимост от състоянието на пазара. Когато обаче човек е подписал договор за даден наем, той остава без промяна до изтичането му.

При собствения апартамент разходите по ипотечния заем може да са относително стабилни. Тези за поддръжка обаче са непредсказуеми.