Във филмите на ужасите обикновено, когато се настаните да живеете в старо имение близо до гробището, започват да ви се случват странни неща. Със старите апартаменти и самостоятелни къщи може да се сблъскате с не по-малко неприятни проблеми.

Какво трябва да имат предвид купувачите и наемателите на жилище в стара постройка?

Ето какво съветват експертите по отношение скритите опасности, за които да внимават желаещите да се настанят в стари къщи и апартаменти.

Апартаментите и къщите на вторичния жилищен пазар представляват определен интерес както от финансова гледна точка, така и от гледна точка удобството на местоположението им. Но заедно с всички очевидни предимства, старите апартаменти и къщи могат да имат впечатляващи недостатъци. Те даже могат да представляват сериозна опасност и за здравето , предупреждават специалистите.

Основните скрити опасности, които сериозно застрашават здравето на потенциалните жители, могат да бъдат изброени в шест точки.

Снимка 290945

Източник: iStock

Водопроводните тръби

За да не се превърнете в глупак, първо проверете водата, нейното налягане и качество!

Ако жилището не е била подложено на основен ремонт, тогава вероятно водопроводните тръби са ръждясали и водата тече от крана с неприятна миризма и жълто оранжев цвят. Това е показател, че водата съдържа много желязо и манган, които в големи количества са вредни за организма.

Освен това е много важно да проверите, какво налагане осигурява вашият водопровод, предупреждават специалистите.

Внимание трябва да се обърне и върху състоянието на канализационните тръби, за да не настъпят после неприятни изненади.

Вентилационна система

Споделянето на апартамент с непознати не е много приятно. Особено ако това са патогенни бактерии!

Ето какво ни казват експертите: В старите къщи това може да представлява заплаха по отношение на биологичните характеристики - колонии от микроорганизми се развиват във вентилационната система и се разпространяват в къщата. Този проблем е от значение за недвижими имоти, където не се вземат превантивни мерки за почистване и дезинфекция на такива системи. Лесно е да се разбере, че нещо не е наред с вентилационната система: трябва да обърнете внимание на вентилационната решетка, разположена в кухнята или в банята: ако по тях има много прах и мръсотия, има защо да се замислите.

Снимка 419386

Източник: ЧЕЗ

Електрически инсталации

Неправилното окабеляване може да бъде по-лошо от всеки полтъргайст.

Старото окабеляване също може да бъде неблагоприятен фактор за околната ви среда. Електромагнитните полета, които създава, могат да надхвърлят стандартите, препоръчани от Световната здравна организация, казват специалисти. За съжаление в този случай е необходимо да се извърши екологична експертиза, за да се определят благоприятните и неблагоприятни зони в жилищните помещения.

Да не говорим за факта, че старите проводници и контакти могат да причинят късо съединение и пожар.

Акустична среда

След като сте чули звуци, шумове и гласове, не бързайте да се записвате за психоаналитик или да каните екзорсист.

Източниците на шум, които влияят на акустичната среда, могат да бъдат различни: асансьори, климатични и вентилационни системи, инсталирани в съседни помещения, транспортни или шумни съседи. Допълнителната звукоизолация на стени, подове и тавани не е евтина, така че опитайте да посетите апартамента, който ви интересува, по различно време на деня, за да прецените акустичната ситуация на ухо, съветват експертите.

В идеалния случай наемете тази стая за един месец и живейте в нея, за да оценете акустичната среда.

Снимка 350967

Източник: iStock

Качество на въздуха

Източници на замърсители могат да бъдат самите носещи конструкции, строителни и довършителни материали, мебели и интериорни предмети. Дори при липса на мирис, не може да се каже, че всички стандарти са спазени и безопасни.

Има и случаи, когато минералната вата не е добре изолирана по време на монтажа. Новите собственици или наематели започват да правят ремонти, а памучната вата лети в прозорците и дава повишена концентрация на фенол и формалдехид. Резултатът е алергии, бронхит, дразнене на лигавиците.

Ако апартаментът е бил наводнен или е бил неправилно хидроизолиран (което не е необичайно за старите жилища), предупреждават експертите, гъбички и мухъл могат да се появят по стените, пода или тавана. Често те не се виждат, скрити под паркети и мокети или вътре в стени от гипсокартон, но спорите летят във въздуха, който живущите дишат. Това е опасност носеща риск от белодробни заболявания, бронхит, астма и алергични реакции.

Радиация

Свръхсилни хора от радиация или други излъчвания се срещат само в блокбъстърите на Marvel или в краен случай на Disney.

Трансформаторна подстанция, разположена в непосредствена близост до апартамент или къща, генерира повишено електромагнитно излъчване, което също е вредно за здравето. Ето симптомите, които специалистите идентифицират: виене на свят и повишена умора. Клетъчните съоръжения на мобилните оператори, разположени на по-малко от 30 метра от прозорците, могат да причинят същите заболявания.