Имотите в столицата стават все по-скъпи и затова две мнения няма. Причините са различни: ниските лихви по кредити и депозити направиха тегленето на заем по-евтино, а спестяването - по-неизгодно, а ръстът в икономиката доведе и до ръст на заплатите и на оптимизма в потреблението.

Всичко това повлия положително на пазара на имоти и доведе до среден ръст на цените от 10% на година. По оценка на анализ на "Райфайзенбанк" и Bulgarian Properties от 2013 година насам имотите са поскъпнали с 63%. Така, докато през първото полугодие на 2015-а средната цена в столицата е била 830 евро, през тази тя възлиза на 1117 евро.

Растежът на цените бързо прикова погледа на много хора към пазара - както на купувачи, така и на продавачи. Сделките нараснаха и достигнаха рекордно ниво за последните 10 години.

Ето защо бурният ръст на пазара през последните години резонно доведе и ценови феномени, които надали някой би си представял в годините след кризата. Става дума за офертни цени на някои имоти, които сериозно надскачат средните за дадения район.

7% доходност носят споделените инвестиции в имоти в България

Как да инвестирате в имоти, ако нямате €100 000 в джоба?

За три години единствената компания, която се занимава с това у нас, има реализирани 11 успешни проекта

Екипът на Money.bg събра примери на реални оферти от водещи агенции за недвижими имоти, които илюстрират ентусиазма на пазара:

8000 евро на квадрат

Със сигурност най-впечатляващата оферта е за апартамент на престижната столична улица "Московска". Жилището е ремонтирано и с площ 90 квадрата. Исканата му цена е 730 000 евро, което прави по 8111 евро на квадрат. Иначе казано близо 16 000 лева на квадрат, което откъдето и да го погледнем е много не само за София, но и за Европа.

"Уникална" локация за 300 000 евро

Друга приковаваща вниманието с цената си оферта е за имот отново в идеалния център в столицата, който се намира "на 100 метра от НДК". Това удобство ще струва на бъдещите собственици 299 900 евро или 3749 евро на квадрат. "Успокояващата" новина е, че жилището е ремонтирано и готово за живеене.

Двустаен за половин милион лева

Ако искате да живеете на бул. Патриарх Евтимий до бъдеща метростанция в "просторен" двустаен апартамент, ще трябва да отделите 250 000 евро. Или поне толкова искат за жилище в този район с обща площ от 75 квадрата. Това прави по 3333 евро на квадрат и то за необзаведен имот.

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

С колко се повишиха офертните цени на имотите в София за 5 години?

Всеки се опитва да продава все по-скъпо. Но дали ръстът на цените не приключи?

Панелка в "Младост" за 2000 евро на квадрат

Правилно прочетохте, това е цената. Жилището се намира в панелна сграда в "Младост 3" и струва само 97 000 евро. Големината му обаче е също само 50 кв.м., което прави цена от 1940 евро на кв.м. Трябва да се каже обаче, че имотът е луксозно ремонтиран и обзаведен.

53 квадрата в "Подуяне" за 124 000 евро

Ако търсите имот в близост до гара "Подуяне" и търговски център "Сердика", поне според тази обявя ще трябва да приготвите сериозна сума. Става дума за жилище в района, което е с чиста застроена площ от 53.5 кв.м. и с цена от 124 000 евро, което прави по 2317 евро на квадрат. Жилището се продава с обзавеждане, в нова сграда от 2006 година и на хубав етаж, но цената му значително надскача тези за района.