Интересът на купувачите към по-ново строителство, покупка на къщи и жилища в нови затворени комплекси ще се запази през тази година, а инфлацията "бута" цените на строителните материали и труда и така няма как да очакваме срив на цените на новото строителство през 2022 г. Това коментира пред БТА главният анализатор на Националния регистър за ново строителство Петър Мастиков.

Според него цените на жилищата ще се запазят на подобни на миналата година равнища, като за някои типове сгради като панелните жилища, те ще се редуцират между 5 и 15 процента, но при качествените имоти, които са на топ локации, цените ще продължат да растат.

България е четвърта по ръст на издадените разрешения за строителство в ЕС през 2021-а

България е четвърта по ръст на издадените разрешения за строителство в ЕС през 2021-а

Разрешителните за строеж в ЕС са нараснали с 15% през 2021 година

По думите му през миналата година строителството е достигнало рекордни нива спрямо последните 13 години и общата площ на започнато ново строителство е 7,6 млн. квадратни метра РЗП - с 14% повече в сравнение с 2021 г. За сравнение, най-големият обем сградно строителство е отчетен през 2007 г. - 9,7 млн. квадратни метра. "Обемите в строителството миналата година постепенно се приближават към "златната" за сектора година", отбеляза Мастиков.

Недвижимите имоти са най-търсеният вид инвестиция през 2022-а година

Недвижимите имоти са най-търсеният вид инвестиция през 2022-а година

Как да се възползвате максимално от инвестиционните възможности

Жилищната индустрия е основен двигател на тези ръстове, като на нея се падат над 75% от стартираните площи и има потенциал за растеж, допълни експертът. Ръст от над 37% има при търговските сгради, но според Мастиков строителството на молове у нас вече достига своя максимум "и едва ли занапред ще станем свидетели на нови площи от този тип". Има и ръст при ваканционните комплекси, докато при хотелите спадът е от цели 34 на сто, но при SPA сегмента се запазва оптимизмът. Офис площите пък започват да се възстановят от шока на пандемията и се връщат към ръста - макар и бавно. Малко повишение има и в строителството на индустриални и логистични обекти.

За тази година се очаква да бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането и ще започне лека редукция на обемите на строителство, прогнозира Мастиков и напомни, че за подготвяните инвестиции в строителството са необходими поне две-три години до реализация.