От не дотам привлекателен район, Атина се превръща в един от най-горещите жилищни пазари в Европа, съперничейки си с по-богатите европейски градове. Цените на жилищата в гръцката столица са се покачили с 12,2% през октомври. Това показват данните на Bloomberg City Tracker. Една от причините, е че някои застаряващи индустриални райони се превърнаха в желани за покупка на имоти. Цените в Атина са получени на базата на данни от индекс от Spitogatos, като са изчислени офертни цени в петте района на града и след това осреднени.

Eрата на "евтините пари" удари покупателната способност в цяла Европа. В повечето европейски градове липсата на жилища вече е голям проблем. Лондон, Париж и Берлин регистрират спад на годишна база при последните си месечни данни, но по-голямата част от пазарите отчитат ръст на цените - като Милано, Мадрид и Стокхолм отбелязват повишения от над 3%.Ето каква е пеомяната на годипна база в други европейски градове в цените на имотите спред данните на Bloomberg.

Град Ръст на годишна база
Атина +12.2
Берлин -2.8
Лондон -1.2
Мадрид +3.8
Милано +3.7
Париж -4
Стокхолм -4.2
Виена +2.9
Цюрих +2.9

Според някои експерти на пазара в солицата няма имоти за продажба, като на това се приписва големият ръст на цените на жилищата. Така поне смята Лефтерис Потамианос, президент на асоциацията за недвижими имоти на Атина-Атика, който също приписва покачването на цените на търсенето от една страна на програмата "Златна виза".

На фона на недостига обаче, икономиката се възстановява и предоставя на местните повече покупателна способност. Прогнозите са, че икономиката на Гърция ще расте по-бързо от останалата част от Европейския съюз тази година, а продукцията на глава от населението се връща към нивата от преди кризата от 2009 г. от над 21 000 евро тази година. Това е добро възстановяване, като се има предвид, че дъното е било на 16 200 евро.

Друга причина е възраждането на стари индустриални райони. Динамиката превърна райони като Гази (който е дин от тях) в търсен квартал. В други части на Атина, като луксозното предградие Глифада, се появяват луксозни комплекси, предвидени за богати чуждестранни инвеститори, особено от Китай.

Имотни балони и надценени пазари: Кои са европейските градове под най-голяма заплаха през 2023

Имотни балони и надценени пазари: Кои са европейските градове под най-голяма заплаха през 2023

Заради ниските лихвени проценти през последното десетилетие, много пазари на имоти отбелязаха значителен ръст на цените

Преустройството на старото летище на града, което ще е на стойност 8 милиарда евро и ще се превърне в най-големия строителен проект в Гърция, ще включва около 10 000 луксозни къщи и апартаменти на брега на морето, след като първата фаза бъде завършена през 2026 г.

Но сградата не се строи достатъчно бързо, за да облекчи текущия недостиг и това натоварва жителите. Разходите за жилища са изяли повече от една трета от разполагаемия доход на гръцките домакинства миналата година, в сравнение със средните 20% за ЕС.

Цените на пазара на жилища в Гърция вероятно ще продължат да се покачват, въпреки несигурността във вътрешната и световната икономика, смята централната банка на Гърция в доклада си за финансовата стабилност. Очаква инвестиционният интерес, предимно от чужбина, да остане силен, поне в краткосрочен план.