Продължаващото търсене на къщи край София от по-заможни клиенти и пренасищането на квартали като Бояна и Драгалевци карат строителните предприемачи да търсят нови локации.

Една такава е вилната зона "Приплат" край столичното село Владая. Именно там българската BLD започва изграждането на жилищния проект Sofia Slow Life District. Строителството вече е започнало и се очаква да приключи през септември на 2020 г.

"Тенденцията купувачите все по-често да търсят къщи в близост до София е вече устойчива. София се превръща във все по-динамичен град, в който спокойните места за отдих стават ограничени. Това е неминуема характеристика на всеки голям икономически център, какъвто вече е столицата ни. Това кара все повече хора да търсят алтернатива за личното си време, това, което прекарват в дома си и със семейството си. Затова и къщата на 10-15 км от столицата вече е сред приоритетите на немалко хора", казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Bulgaria. По думите му, факторите за появата на този тип купувачи са много и тенденцията за търсене на къщи до София ще се засилва с времето.

Според него, времето за пътуване е било психологическата бариера, която до момента е спирала развитието на този тип пазар.

"Само допреди няколко години хората не можеха да си представят да пътуват всеки ден с автомобил на относително големи разстояния, пазарът на къщи се ограничаваше с Бояна и Драгалевци. Днес тези квартали вече се считат за част от града, там се засилва пазарът на апартаменти, те спират да са дестинация за къщи. Истината е, че днес пътуването в рамките на града отнема същото време както между града и близките населени места", казва още Савов.

17 еднофамилни къщи срещу €250 000 всяка

Първата фаза на проекта ще включва 17 броя еднофамилни къщи. Имотите ще са два типа - на 2 нива с площ 240 кв. м и на 3 нива с площ 350 кв. м. Големината на дворовете ще варира между 500 и 900 кв. м. Всяка къща ще разполага с паркоместа или гаражи за 2 автомобила. Цените ще бъдат около 250 000 евро без ДДС.

В своята обществена зона проектът ще разполага с детска площадка, игрище, поляна за домашни любимци, кафене, смесен магазин, мултифункционална зала за спортни занимания.

Предвижда се поддръжка, която ще включва алеите и тротоарите, игрищата, осветление, озеленяване, охрана, почистване, сметоизвозване, видеонаблюдение.