Една трета от жителите на добруджанското село Соколово вече са британци, съобщи в днешен материал регионалният вестник „Нова Добруджанска Трибуна".

В красиво оцветените къщички, разположени покрай пътя от Добрич за Балчик, на около 7 км. от морето, са се заселили вече над 30 граждани на островното кралство.

Англичани има вече в почти всички села в Добричко, констатира „Нова добруджанска трибуна". Средно по-скромните къщи ново строителство се търгуват между 60 и 80 хил. евро, докато по-луксозните селски домове се продавали за 80-100 хил. евро. Срещу тази сума може да се купи 300 кв.  луксозна къща с двор.

Британските собственици на имоти в Добричка област били основно представители на средната класа и по-бедните жители на Острова. Брокери обясняват: „Бумът у нас в момента е същият, както преди години в Испания. Британците харесват природата и климата на страната, както и факта, че животът у нас им излиза сравнително по-евтино, спрямо родината им".

Англичаните търсят като цяло евтини имоти, без значение дали се нуждаят от пълен или от частичен ремонт. Колкото са по-близо до морето, толкова цените на къщите са и по-високи. Във вътрешността на Добричка област, по посока към румънската граница, къщите вървят средно между 12 хил. и 25 хил. евро. Над 28 хил. евро струват къщите  на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик.

80 % от британците купували, за да инвестират, но без да знаят какво точно ще правят с имота. 10 % от купувачите били предимно хора от третата възраст, които възнамеряват да дойдат и да живеят за постоянно у нас. Само 10 % били хората, които купуват с цел директна препродажба.

Последните търсят в Англия цени петорно по-високи от покупните. Това обаче е вредна практика, тъй като надува излишно цените на имотите и смущава пазара, считат собственици на фирми за недвижими имоти в Добрич.

Англичаните се насочвали и търсели къщи, към които има и парцели земя. Другото изискване, на което жителите на Острова държели, е добрата инфраструктура, както и по възможност в селото да няма роми.

„В строителните борси в Добрич вече често могат да бъдат видени британци с дебели речници - да пазарят, за да стегнат новопридобитите си имоти и да ги направят годни за живеене. Не са редки и случаите, когато нашенски баби и дядовци търсят пък речници, за да се разбират с новите комшии", твърди НДТ.

По Каварненско масово се заселвали скандинавци, а близкото до Добрич село Рогачево било известно с това, че там се намира най-голямата на територията на областта руска колония.

Рогачевци разказват, че почти всяка втора къща в селото е на руски граждани. Мнозина от селяните намирали препитание, като се грижели за имотите на руските си комшии, които идвали само през лятото.