Жителите на град Юсуфели в провинция Артвин, източното Черноморие на Турция се готвят за преместване на града. Градът с близо 20 000 жители се премества за седми път в своята 152-годишна история. Този път заради огромен язовир и водноелектрическа централа, които бяха изградени на река Корух в Артвин.

Язовир "Юсуфели" ще бъде най-високият язовир в Турция с височина от 275 метра. Язовирът ще бъде третият по височина в категорията "тип язовир с тънка арка с двойна кривина" в света.

Снимка 566537

Източник: Getty images

По принцип дъговите язовири се класифицират въз основа на съотношението на дебелината на основата към височината на конструкцията, а арковите - спрямо тяхната конструктивна височина - ниски са до 30 фута (9.1 метра); средно високи са от 100-300 фута (30-91 м); а високи над 300 фута.  

Най-скъпият за живеене град в Русия не е Москва, а градче в Чукотка

Най-скъпият за живеене град в Русия не е Москва, а градче в Чукотка

Москва се оказа след първите 10 градове в Русия, по цени на основните потребителски стоки и услуги

За да не останат хората без домове правителството построи нов град, пълен с жилищни сгради,  разположени в район югозападно от сегашното местоположение на селището. В новия район са построени четири училища и три джамии, а също и обществени сгради като кметството, съдебна палата, полицейски и жандармерийски участъци. След като регистрираните гробове и овощни дръвчета бяха пренесени в новоселищната територия, в нея беше преместена и плодородна земеделска почва.

Много от местните жители обаче предпочитат сегашните си домове - градините, на които отглеждат зеленчуци и плодове и балконите и покривите, на които традиционно се хранят.

Снимка 566539

Източник: iStock Images

Кметът на Юсуфели Еюп Айтекин каза за всекидневника Hürriyet, че областният център и четири съседни села ще бъдат напълно потопени във водите на язовира, докато 16 други села ще бъдат частично засегнати, след като проектът за язовира бъде завършен.

По-рано през годините селището, което се намира в дълбока долина до границите на страната с Армения и Грузия е било премествано основно заради войни и природни бедствия.