Чужденците купуват по-малко имоти в САЩ, а основната причина за техният отлив са опасенията около глобалния растеж, заедно с търговската война.

Закупените от хора извън страната имоти на американския пазар са намалели с 36%, а сделките са оценявани на под 78 милиарда долара през фискалната година, завършила на 31 март 2019 година, показват данни, цитирани от CNN Business.

От 2017 година броят на чуждестранните инвеститори в имоти в Щатите се е свил осезаемо от ниво от 153 милиарда долара тогава.

Причините са ясни - опасенията около глобалния растеж, който се очаква да се свие до 3,3% от 3,6% през 2018 година. Не по-малък е ефектът и на търговската война.

Погледнато в детайли групата с най-голям дял на инвестициите в имоти в Щатите е тази на китайските купувачи. През последната година техните инвестиции са паднали с 56% до 13,4 милиарда долара, сочат данните.

"Обемът на сделките от топ 5 на чуждестранните купувачи е спаднал, като най-сериозно намаление има при китайските покупки", посочват анализаторите от Yun and Cororaton. След тях с най-голям принос в топ 5 са тези от Канада, Индия, Великобритания и Мексико.