"Цените на търговските недвижими имоти бързо се топят, като следват стойностите на жилищните". Това написа в Туитър шефът на Tesla и SpaceX, цитиран от Business Insider.

Технологичният милиардер направи коментара в отговор на туит от основателя на компанията за рисков капитал, която прави рискови инвестиции на ранен етап Craft Ventures Дейвид Сакс, който каза, че голяма част от дългове за търговски недвижими имоти скоро трябва да достигнат до падежа.

По-рано Мъск отново предупреди, че може да се появят пукнатини на пазарите на имоти след сътресенията в банковия сектор. По думите му търговските имоти са "най-сериозният задаващ се проблем" и предупреди, че регионалните банки могат да станат свидетели на вълна от неизпълнение на задълженията на компании.

Индустрията е до ръба през последните месеци, като се имат предвид проблемите, пред които е изправена. Те включват по-високи лихвени проценти, по-строги кредитни условия и тенденции за работа от вкъщи.

По сметките на JPMorgan около 450 милиарда долара дългове за търговски недвижими имоти, които трябва да изтекат тази година, може да пропаднат.

Междувременно Morgan Stanley Wealth Management прогнозира, че цените на търговските имоти може да паднат с 40% от пика си, на фона на проблемите в сектора.

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Швеция е изправена пред икономически сътресения на фона на разклатения имотен пазар

Шведските компании за имоти трябва да рефинансират над 40 милиарда долара дълг по облигации с падеж през следващите пет години

Пазарът на жилища в САЩ е в критично състояние, което вероятно обяснява мнението на Мъск, че цените ще се стопят. Morgan Stanley съобщи, че продажбите на жилища са достигнали дъното, на фона на по-високите разходи за заеми, които са осакатили търсенето, като експерти предупреждават за потенциален спад на цените с 15% до 20%.

Заради исторически високата инфлация, Федералният резерв повиши лихвите от почти нула до над 5% от миналата пролет.